Situaţie "dezastruoasă" în Parcul Naţional Semenic. Senator USR face plângere penală contra Romsilva

.
. (Matt Cardy / Getty Images)

Senatorul USR Mihai Goţiu a depus, vineri, 20 iulie 2018, o plângere penală împotriva Romsilva, instituţie pe care o acuză de administrarea "dezastruoasă" a Parcului Naţional Semenic – Cheile Carasului (PNSCC).

În plângerea depusă la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa, Mihai Goţiu le cere procurorilor să verifice dacă sunt comise mai multe infracţiuni, printre care abuz în serviciu, neglijenţă în serviciu, înşelăciune, fals în declaraţii, uz de fals.

”În perioada 12-16 iulie, am efectuat o nouă vizită de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului, unde am dat peste o situaţie dezastruoasă: depozite de gunoaie, incluziv saci de ciment şi moloz, la intrarea în pădurea virgină Izvoarele Nerei, inclusă anul trecut în UNESCO, vetre de foc şi urme de maşini mari, indicii pentru o activitate de braconaj intensă, tăierea unor păduri cu potenţial de a fi incluse în Catalogul pădurilor virgine şi cvasi-virgine, tăieri ilegale în Rezervaţia Naturală Cheile Carasului şi indicii ale altor tăieri viitoare, în aceeaşi rezervaţie. Singurul lucru care pare să-i intereseze pe cei de la Romsilva e să scoată bani cu orice preţ pe seama distrugerii Parcului Naţional Semenic – Cheile Carasului. Nu există vreun semn de responsabilitate pentru conservarea şi menţinerea în bune condiţii a acestei zone”, a declarat Mihai Goţiu, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

Senatorul USR a reclamat şi faptul că pe site-ul oficial al PNSCC este publicat un document care pretinde că ar fi planul de management al parcului naţional, care însă nu a fost aprobat.

”Orice persoană de bună credinţă care accesează site-ul oficial al PNSCC poate fi înşelată şi să creadă că există un plan de management aprobat. În realitate, după cum arată şi un răspuns primit de la Ministerul Mediului, PNSCC nu are un plan de management aprobat, chiar dacă au fost depăşite toate termenele legale şi contractuale care obligau Romsilva să-l realizeze şi să-l trimită spre aprobare. De fapt, administrarea PNSCC de către Romsilva ar fi trebuit să înceteze de mai bine de o lună, după expirarea notificării de 30 de zile pe care Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate a transmis-o către Romsilva pe data de 3 mai 2018. În loc să constate încetarea contractului de administrare, prim-ministrul Viorica Dăncilă l-a schimbat pe directorul ANANP care a trimis notificarea, chiar dacă îl numise în funcţie cu doar patru luni în urmă”, a explicat Goţiu.

Potrivit senatorului, inducerea aparenţei că PNSCC ar avea plan de management nu doar că acoperă faptul că ANANP şi Guvernul trebuie să constate încheierea contractului de administrare al Romsilva pentru neîndeplinirea obligaţiilor legale şi contractuale, ci riscă şi să producă consecinţe juridice grave, materiale şi chiar penale, pentru cei care cad în capcană şi iau de bun aşa-zisul plan de management de pe site-ul oficial al PNSCC.

De asemenea, Mihai Goţiu a mai trimis sesizări şi către Garda de Mediu şi Garda Forestieră, prin care solicită verificarea modului în care Administraţia PNSCC a pus în exploatare o altă parcelă din Rezervaţia Naturală Cheile Carasului (UA 77, Ocolul Silvic Reşiţa) şi anularea actului de punere în valoare.

Reamintim că în urmă cu un an, Mihai Goţiu a efectuat o primă vizită de documentare în Parcul Naţional Semenic – Cheile Carasului şi în Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa. La câteva zile de la prezentarea primelor informaţii despre abuzurile şi ilegalităţile constatate, o zonă vizitată de acesta a fost incendiată. Ancheta Corpului de Control al Ministerului Apelor şi Pădurilor a confirmat o mare parte din cele reclamate de Mihai Goţiu, iar raportul întocmit de minister a fost transmis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Senatorul USR a documentat, în ultimul an, situaţia şi din alte parcuri naţionale din România, dar şi modul în care sunt administrate parcurile naţionale din Austria, informaţiile obţinute urmând să stea la baza unui pachet legislativ care să ofere o protecţie reală acestor zone cu regim special de protecţie, astfel încât scopul conservării lor să fie îndeplinit, iar comunităţile locale să beneficieze de pe urma acestora, transmite USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne