Situaţia tumultuoasă din R. Moldova, analizată de şeful diplomaţiei române

Sunt mai multe tipuri de proteste şi mai multe tipuri de protestatari în prezent în Republica Moldova, a atras atenţia Bogdan Aurescu.
Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu (Epoch Times România)

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a analizat, în cadrul unui interviu acordat Agerpres, situaţia de instabilitate prin care trece acum Republica Moldova, un stat profund tulburat de scandaluri de corupţie şi proteste maraton.

"Sunt mai multe tipuri de proteste şi mai multe tipuri de protestatari. Există o anumită parte a demonstranţilor care erau şi cred că sunt în mod firesc nemulţumiţi de o anumită stare a economiei, de anumite probleme din sistemul bancar din Republica Moldova şi care, de altfel, s-au angajat zilele trecute într-un dialog cu autorităţile R. Moldova.

La iniţiativa autorităţilor de la Chişinău se creează nişte platforme de dialog pentru a identifica soluţii la problemele pe care această parte a demonstraţiei care îşi asumă un mesaj proeuropean, proreformă le ridică şi care vin în întâmpinarea preocupărilor guvernului de la Chişinău pentru a rezolva anumite probleme, pentru a găsi soluţii la ce se întâmplă în economie, în sistemul bancar şi pentru a merge mai departe pe calea reformelor proeuropene", a precizat Bogdan Aurescu.

Pe de altă parte, şeful diplomaţiei române a evidenţiat că vedem şi o serie de protestatari din partea opoziţiei, din Partidul Socialist, Partidul Nostru al lui Usatîi, care profită, de fapt, de aceste demonstraţii paşnice şi care au ca obiectiv reorientarea politicii R. Moldova spre vectorul estic.

"Important e ca răspunsul pe care autorităţile de la Chişinău îl dau să fie unul orientat spre soluţii. Discutând zilele trecute cu prim-ministrul R. Moldova, am constatat determinarea prim-ministrului şi a guvernului de la Chişinău pentru a găsi soluţii, pentru a merge mai departe pe calea reformelor democratice şi proeuropene, pentru a merge mai departe pe calea apropierii de UE, pentru a rezolva problemele — unele dintre ele sunt recunoscute ca fiind îndreptăţite — pe care le ridică acea parte a demonstranţilor, care sunt totuşi dornici să se angajeze într-un dialog constructiv cu autorităţile", a continuat ministrul de Externe.

Prin urmare, Bogdan Aurescu este de părere că atât România, cât şi Uniunea Europeană în ansamblul său, trebuie să susţină acest efort al guvernului de la Chişinău pentru a putea continua pe calea acumulărilor pozitive pe care le-a obţinut, fie că vorbim de liberalizarea regimului de vize — R. Moldova rămâne deocamdată singurul stat din Parteneriatul Estic care a beneficiat şi beneficiază în continuare de acest regim de circulaţie fără viză în UE —, fie că vorbim despre beneficii care decurg din aplicarea acordului de comerţ liber şi care s-au văzut deja din economia R. Moldova. De aceea, România va fi în continuare un susţinător ferm al acestui parcurs european.

Întrebat cum comentează cel mai recent scandal de corupţie, reţinerea fostului premier Vlad Filat, ministrul de Externe a refuzat să intre în detaliile speţei, însă a subliniat că este extrem de important ca, în acest context, Guvernul R. Moldova să rămână în continuare stabil, coaliţia majoritară să se menţină şi să continue pe această cale proeuropeană pe care votul cetăţenilor a arătat-o cu claritate încă din noiembrie anul trecut, când au fost alegerile parlamentare din statul vecin.

"Mă bucur să constat că au fost luări de poziţie din partea tuturor partidelor care formează coaliţia majoritară proeuropeană din R. Moldova, a premierului Streleţ, care a preluat conducerea Partidului Democrat Liberal, din partea Partidului Liberal, a Partidului Democrat, toate luările de poziţii fiind în sensul continuării coaliţiei de guvernământ şi a activităţii guvernamentale", a adăugat Bogdan Aurescu.

Deşi sprijinul României, al UE şi al comunităţii internaţionale democratice este binevenit în R. Moldova pentru instalarea democraţiei şi a unui stat de drept, întrebarea care se pune este dacă sunt acestea suficiente pentru ca acest stat să fie admis în Uniune în condiţiile în care acolo există unele probleme geopolitice şi problema Transnistriei.

Bogdan Aurescu crede că, uneori, prognozele pe care le facem ar trebui să fie foarte atent redactate, "pentru că nimeni nu-şi închipuia acum câţiva ani, de exemplu, că cetăţenii moldoveni vor circula fără vize în UE sau că R. Moldova va avea performanţa să semneze Acordul de asociere şi de liber schimb cu Uniunea Europeană."

"Eu cred că R. Moldova are această capacitate de a avansa pe calea procesului de reforme în spirit european, are capacitatea de a merge mai departe spre apropierea de UE, însă, sigur, acest lucru depinde în principal de efortul intern şi de sprijinul pe care UE şi statele membre îl acordă. Lucrăm împreună cu partenerii noştri pentru a organiza în perioada următoare încă o reuniune a acelui grup de prieteni pentru acţiunea europeană a R. Moldova şi susţinem în plan bilateral toate proiectele pe care le-am început, mai ales cele de conectare fizică a R. Moldova la UE, fie că vorbim despre proiectele de interconectare de gaz, de energie electrică sau de poduri sau vorbim despre proiectul extinderii SMURD-ului pe tot teritoriul R. Moldova, proiectul-pilot de la Bălţi fiind unul de succes, sau celelalte proiecte prin care am susţinut reabilitarea unor grădiniţe, instituţii culturale din R. Moldova. Cred că aceste proiecte contează, iar acordul de împrumut care a fost recent încheiat aduce o gură de oxigen pentru autorităţile de la Chişinău până când ele vor putea să încheie acordul pe care îl negociază în prezent cu FMI", a afirmat ministrul de Externe.

Revenind la chestiunea transnistreană, Bogdan Aurescu susţine că aceste beneficii pe care procesul de apropiere de UE al R. Moldova le-a produs sunt percepute ca atare şi-şi produc efectele şi în Transnistria. Beneficiază de libera circulaţie în UE fără viză, cu paşaport al R. Moldova, şi un număr consistent de locuitori ai regiunii Transnistria a R. Moldova.

"Beneficiile Acordului de liber schimb sunt iarăşi privite cu interes de către actorii economici din Transnistria. Aş spune că, mai degrabă decât să privim Transnistria ca pe un dosar care împiedică aderarea R. Moldova la UE, am putea să ne uităm în sens opus şi să vedem cum apropierea R. Moldova de UE poate să contribuie la un climat care să ducă la acumulări pozitive pentru găsirea unei soluţii la conflictul din Transnistria", a mai precizat şeful diplomaţiei române.

Cât despre potenţialul Kremlinului de a împiedica acest proces de aderare, Bogdan Aurescu şi-a exprimat convingerea că "Federaţia Rusă nu este foarte fericită, ca să spun aşa, cu privire la parcursul european al R. Moldova şi nu este un secret acest lucru, însă eu cred că dacă autorităţile de la Chişinău, dacă cetăţenii R. Moldova continuă să susţină această cale a apropierii de UE, această cale a reformelor democratice în spirit european din toate punctele de vedere, inclusiv în ce priveşte sistemul de justiţie, combaterea corupţiei, aspecte pe care România le-a susţinut de-a lungul timpului şi în dialogul bilateral şi în formatul de la Bruxelles, cred că orice fel de alte interferenţe externe nu vor fi suficient de puternice pentru a înfrânge această dorinţă a cetăţenilor din R. Moldova de a fi mai aproape de UE."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne