Situaţia ostaticilor din Sydney: Bărbatul înarmat a fost ucis


Man Haron Monis.
Man Haron Monis. (Captură Foto)

Islamistul înarmat care a reţinut timp de 16 ore mai mulţi ostatici într-o cafenea din oraşul australian Sydney a fost ucis în urma asaltului lansat de forţele de ordine. Oficialii poliţiei au declarat că au fost atât victime cât şi răniţi în rândul ostaticilor dar pentru moment nu au oferit alte detalii.

În jurul orei locale 02:30 (15:30 GMT) un comando a pătruns în cafeneaua Lindt pe una dintre uşile laterale şi câteva clipe mai târziu s-a auzit o serie de explozii şi focuri de armă. Conform surselor din cadrul poliţiei s-a folosit muniţie reală.

De asemenea, nu se ştie dacă iranianul a fost ucis de forţele de ordine sau s-a sinucis.

Înaintea asaltului asupra cafenelei, bărbatul înarmat fusese identificat in persoana lui Man Haron Monis, un refugiat iranian care a primit azil politic în Australia. Fostul său avocat l-a descris ca fiind o persoană izolată care acţionează singur.

În urmă cu câteva ore, cinci persoane au fugit din cafeneaua situată în Martin Place – o zonă de cumpărături aglomerată în districtul financiar din Sydney. De asemenea, nu este clar dacă aceştia au fost eliberaţi sau au scăpat.

Se pare că bărbatul înarmat a folosit trei ostatici pentru a-şi transmite cererile, forţându-i să stea lângă un steag negru islamist şi să dea declaraţii în faţa unei camere.

Premierul australian Tony Abbott a declarat că este profund şocat de faptul că aceşti oameni sunt ţinuţi ostatici de o persoană înarmată care este motivată politic.

Organizaţiile de ştiri susţin că iranianul i-a contactat pentru a-şi prezenta cererile, dar poliţia a cerut mass mediei să nu le raporteze încă.

Monis, care se autodescrie drept un cleric musulman, a ieşit din închisoare pe cauţiune după ce a fost acuzat de uciderea fostei sale soţii. De asemenea, împotriva sa au fost formulate peste 40 de acuzaţii pentru atac sexual.

Atacatorul a mai fost condamnat pentru trimiterea unor scrisori jignitoare şi de ameninţare către familiile a 8 soldaţi australieni omorâţi în Afganistan.

Haron Monis a scris duminică pe site-ul său că “Islamul este religia păcii. Din acest motiv musulmanii luptă împotriva opresiunii şi a terorismului impus de SUA şi aliaţii săi, incluzând Marea Britanie şi Australia. Dacă rămânem tăcuţi în faţa criminalilor nu putem avea o societate paşnică. Cu cât te lupţi mai mult cu crima, cu atât mai liniştit eşti. Islamul vrea pace pe pământ şi din acest motiv musulmanii vor să oprească terorismul Americii şi al aliaţilor acesteia. Când vorbeşti împotriva crimei ai făcut încă un pas către pace.”

Sute de poliţişti s-au adunat în zonă iar mai multe străzi au fost blocate şi birourile din zonă evacuate. Publicului i s-a spus să stea departe de zona Martin Place, unde se află de asemenea şi biroul premierului australian, Banca Australiei şi sediile a doua dintre cele mai mari bănci ale ţării. Clădirea Parlamentului se află, de asemenea, situată în apropierea pieţei.

Guvernul australian a ridicat nivelul de alertă al ţării pentru terorism în luna septembrie ca răspuns la ameninţarea internă prezentată de susţinătorii grupului jihadist Statul Islamic. Echipele antitero au desfăşurat zeci de raiduri de atunci şi au făcut mai multe arestări în cele mai mari oraşe australiene – Melbourne, Sydney şi Brisbane. Un bărbat arestat în Sydney a fost acuzat de conspirare cu un lider al Statului Islamic din Siria pentru a decapita o persoană la întâmplare în centrul oraşului Sydney.

Grupul Statul Islamic, care deţine o treime din Siria şi Irak, a ameninţat Australia în trecut. În septembrie, purtătorul de cuvânt al grupului, Abu Mohammed al-Adnani, a publicat un mesaj audio în care a făcut apel la aşa zise atacuri singuratice în străinătate, menţionând în mod specific Australia. Al-Adnani a cerut musulmanilor să ucidă infideli, indiferent dacă aceştia sunt civili sau soldaţi.