"Site visit" Zgonea la viitoarele exploatări cu cianuri

Valeriu Zgonea şi Roger Waters , dărâmarea simbolică a zidului Parlamentului
Valeriu Zgonea şi Roger Waters , dărâmarea simbolică a zidului Parlamentului (Epoch Times România)

Săptămâna viitoare, membrii comisiei parlamentare speciale pentru Roşia Montană vor ajunge în Apuseni. Până când Parlamentul va găsi banii necesari pentru cazarea şi hrană celor 21 de deputaţi, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea s-a deplasat personal în această duminică la Roşia Montană, pentru a discuta cu reprezentaţii locali şi a pregăti vizita colegilor săi.

Preşedintele Camerei Deputaţilor le-a explicat tuturor că a venit într-un "site visit" şi le-a cerut oamenilor să aibă o atitudine echidistantă şi corectă când colegii din comisia parlamentară vor ajunge la Roşia Montană, începând de săptămâna viitoare.

"Vor fi mai multe vizite aici, va trebui să fiţi atenţi şi să le explicaţi tuturor şi avantajele şi dezavantajele şi ce se întâmplă cu zonă. Rugămintea e să le faceţi un bilanţ al evoluţiei societăţii în zona aceasta", le-a spus Zgonea reprezentanţilor autorităţilor locale.

Istoric

Săptămâna trecută, 33 de mineri de la Roşia Montană s-au blocat în subteran, nemulţumiţi de blocarea exploatărilor RMGC în Parlament. Oracii au ieşit la suprafaţă duminica trecută doar după ce premierul Ponta a venit personal să le vorbească şi le-a promis că le va aduce Comisia parlamentară să judece, la faţa locului, situaţia lor.

Acest lucru şi-l doreşte şi Zgonea parlamentarii să se ducă în mină, să vadă ei cu ochii lor tot ce este de văzut. Chiar dacă deplasarea a 21 de parlamentari costă (şofer, benzină, cazare, sandvisuri etc.), şeful deputaţilor consideră că deplasarea colegilor la mină este un demers bine venit şi mai crede că cele două camere ale parlamentului vor face rost de banii necesari, pentru a îşi trimite aleşii în misiune de documentare pe teren:

"Pentru noi este important ca membrii comisiei speciale să nu ia decizia privind la televizor şi stând într-un scaun pe un fotoliu călduţ în Parlamentul României. Şi cred că se găsesc resurse financiare în cele două camere pentru a le asigura transportul şi cazarea fiecărui parlamentar care vrea să ia o decizie în cunoştinţă de cauză".

Zgonea, la fel ca autorităţile locale este, imparţial faţă de proiect şi nu va încerca să influenţeze deciziile nimănui:

"Cei care sunt împotriva să vină şi aici, să vină şi în Parlament, alături de cei care susţin proiectul ca să-i convingă pe cei care sunt parlamentari ai statului român, pentru că fiecare deputat şi senator trebuie să asculte şi părerile «pro» şi părerile «contra» şi dacă putem să generăm locuri de muncă şi să protejăm mediul suntem cu adevărat un stat european. Dacă blocăm fiecare investiţie avem o problemă. După ce blocăm Roşia Montană, vom bloca şi altele. Gândiţi-vă la Remin Baia Mare, la exploatările miniere din zona Gorjului, Vâlcea şi alte zone. Trebuie să fim foarte atenţi, este o bătălie pentru locuri de muncă în toată lumea şi eu cred că statul român este capabil să fie un stat european, să protejeze mediul şi în acelaşi timp să genereze locuri de muncă. Asta am auzit până acum la cei care susţin proiectul", a declarat duminică, Valeriu Zgonea, înainte de a intra în galeria Cătălina-Monuleşti.

Zgonea a mai spus că "proiectul acesta face parte dintr-o Românie prosperă", informează Mediafax.

Site visit-ul lui Zgonea a început cu vizitarea carierelor de exploatare Cetate, Cârnic şi Tăul Brazi. În periplul său prin mine, Zgonea a fost însoţit de reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai sindicatului minerilor şi de reprezentaţi RMGC, care i-au explicat beneficiile exploatărilor cu cianuri.

Ultima pe listă, dar nu cea din urmă, a fost, în mod simbolic, galeria Cătălina-Monuleşti, cea în care s-au blocat acum o săptămână cei 33 de mineri. La gura galeriei, Preşedintele camerei deputaţilor a fost întâmpinat de câteva zeci de mineri pe care deputatul i-a salutat cu tradiţionalul "Noroc bun!", aceştia răspunzându-i în cor cu acelaşi salut.

Minerii i-au explicat lui Zgonea că au nevoie de locuri de muncă şi că mineritul este singura sursă de venit în zonă. La rândul lor, reprezentanţii RMGC şi-au expus politica de ecologizare a zonei şi de creare a mii de locuri de muncă pentru ortacii cei săraci.

"În acest moment, compania are 500 de angajaţi care în proporţie de 95 la sută sunt localnici. În perioada de construcţie vor exista 2.300 de angajaţi direcţi, iar în perioada de operare 900 de angajaţi direcţi", i-a explicat lui Zgonea dna Cecilia Szentesy, director de proiectare tehnică la RMGC.

Doamna Szentesy l-a mai informat pe Zgonea că exploatările aurifere din Apuseni nu doar că vor crea locuri de muncă, dar vor face din România principalul producător de aur pe plan european.

"Exploatarea va produce, în medie, 13 milioane de tone de minereu din care se extrag 15-16 tone de aur în fiecare an. Asta înseamnă că doar Roşia Montană va produce cât produce în momentul de faţă 80 la sută din Europa. România ar fi producătorul numărul unu", a mai spus Cecilia Szentesy.

După "site visit"-ul informal-pregătitor al lui Zgonea, în zonă sunt aşteptaţi să ajungă şi parlamentarii din Comisia specială pentru proiectul de lege privind Roşia Montană, undeva pe la mijlocul viitoarei săptămâni.

Timpul presează. Comisia are termen data de 20 octombrie pentru a elabora raportul asupra proiectului de lege propus de Guvern.

Nu s-a făcut public dacă membrii comisiei vor discuta şi cu cei 10.000 de oameni care, duminică seara, sunt aşteptaţi să participe la un marş de protest împotriva proiectului minieri de la Roşia Montană, pe care îl consideră distructiv pentru mediu, pentru zonă şi pentru ţară în general. Nici cu cei care militează în toată România şi în afara ei, la New York, Toronto, Londra, Berlin, Budapesta,Amsterdam, Milano, Praga, Paris, Viena, Barcelona şi lista poate continua.