Sistemul rusesc de avertizare nucleară prin satelit, nefuncţional până în noiembrie 2015

Rusia şi-a amânat lansarea unui nou satelit militar până în noiembrie 2015.
Rusia şi-a amânat lansarea unui nou satelit militar până în noiembrie 2015. (Captură Foto)

Rusia şi-a amânat lansarea unui nou satelit militar peste patru luni, a raportat miercuri agenţia rusă de ştiri TASS, lăsând Moscova aproape neacoperită în cazul unui atac cu rachete nucleare până în luna noiembrie, cel puţin, susţine Moscow Times.

Fostul sistem de sateliţi de avertizare proiectaţi în era sovietică a creat mari probleme Rusiei în 2014 când una dintre cele 3 unităţi rămase în spaţiu a avut probleme de funcţionare. Ceilalţi doi sateliţi rămaşi au fost scoşi din funcţiune în ianuarie 2015, făcând ca Rusia să se bazeze doar pe sistemele de radar de la sol pentru a detecta rachetele care ar fi lansate asupra ţării.

În privinţa atacurilor în curs de desfăşurare, sistemele de radar oferă o avertizare mai puţin eficientă decât în cazul sateliţilor, în condiţiile în care radarul poate detecta doar obiecte aflate în cadrul unei raze fixe de acoperire.

Forţele de Apărare Aerospaţială, ramura armatei ruse care operează sateliţii de avertizare timpurie, urmau să lanseze în această lună primul satelit dintr-o nouă reţea de avertizare timpurie, cunoscută sub numele de United Space System. Dar prima lansare a fost amânată până în luna noiembrie, a raportat TASS.

“Astăzi suntem aproape pregătiţi să lansăm primul satelit pe o orbită eliptică, dar lansarea va avea loc în noiembrie 2015”, a declarat marţi general-maiorul Oleg Maidanovici, comandant al Forţelor de Apărare Aerospaţială, fără a detalia motivul întârzierii.

Noul sistem, care este integrat cu radarele de avertizare timpurie aflate la sol pentru a oferi o imagine cuprinzătoare a lansărilor globale de rachete, se estimează că va deveni complet operaţional în 2018. Noul sistem va dispune de 12 sateliţi EKA.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.