"Sistemul energetic, o vacă de muls pentru toate partidele. Acolo sunt puşi clienţi politici!" [specialist în domeniu]

Politizată, deprofesionalizată, lăsată fără institute de cercetare, energia a devenit o vacă de muls a partidelor finanţate de băieţii deştepţi care împuşcă - contra comisioane - contracte avantajoase cu statul.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

"Pe primul loc în strategia energetică ar trebui să fie corupţia!", a opinat marţi Călin Radu Vilt, consilier ştiinţific la World Energy Council România.

În opinia specialistului, sistemul energetic este o vacă de muls pentru toate partidele, ceea ce explică de ce nimeni nu face nimic:

"Deci sistemul energetic este o vacă de muls pentru toate partidele. De aia nimeni nu vrea să facă nimic. Deci acolo sunt puşi clienţi politici! Am fost director general. Săptămânal veneau la mine băieţii ăştia deştepţi, cu oferte care se duceau până la 25% din valoarea contractelor. Deci nu spun din auzite, din ce mi s-a întâmplat mie! Şi i-am trimis la plimbare. Mă cheamă ministrul după câteva asemenea episoade: domnule, vorbiţi frumos cu domnii ăştia, că finanţează partidul!".

Zic "domnul ministru, pe mine m-aţi pus acolo să scot din pierderi unitatea!" Am scos-o din pierderi şi am fost schimbat. Nu m-a chemat însă nici Curtea de Conturi, nici DNA-ul, nici nimeni", a declarat marţi Vilt, în cadrul unei dezbateri pe tema strategiei energetice a României pe perioada 2016 - 2030, organizată de Asociaţia "Ţine de Noi", Fundaţia Hans Seidel şi România Energy Center.

O altă problemă de care suferă sistemul energetic naţional - pe lângă corupţie - este deprofesionalizarea, căci oamenii preferă să plece în alte părţi, sătui să lucreze pe salarii de mizerie. Politizarea domeniului a jucat, desigur, şi ea rolul ei.

"Energia nu ar trebui politizată în halul în care e astăzi! (...) Preşedintele Iohannis s-a dus la Cernavodă. Nu s-a dus să viziteze obiectivul nuclear. S-a dus pentru că serviciile de informaţii l-au alarmat că de acolo au plecat peste 400 de oameni şi urma să se oprească o unitate nucleară pentru că nu mai e operată nici cu 50% din oamenii din schemă. Oamenii au plecat, s-au dus în Slovacia, în Emirate, s-au dus la salarii mai bune. (...) Şi situaţia e aceeaşi în tot sistemul energetic. Mă surprinde că sindicatele nu au nicio reacţie privind prăbuşirea puterii de cumpărarea a angajaţilor care sunt plătiţi la salarii de mizerie.

Vorbeam aici de Transelectrica. În Transelectrica s-au angajat 400 de oameni din care vreo 60 de pensionari din serviciile de informaţi, care toţi sunt pe funcţii de conducere. Primesc şi pensie de la serviciile de informaţii dar sunt şi directori acolo. Când eram militarizaţi aveam un singur ofiţer din armată în unitate care nu se amesteca în sistemul de management!", a declarat Vilt.

Şi cercetarea a fost lovită în ultimele decenii, a remarcat Vilt, deşi fără ea nu putem vorbi de progres.

Nu mai avem cercetare. ICEMENERG-ul a ajuns să mai aibă doar vreo 900 de oameni şi ăia aproape toţi pensionari. Toată lumea vânează terenul ICEMENERG-ului care va deveni zonă rezidenţială curând. Nu mai avem cu cine să cercetăm. Avem mii de subiecte de cercetare pe care nu mai are cine să le cerceteze. În mod miraculos au mai supravieţuit Insitutul de la Mioveni şi cel de la Govora", a susţinut specialistul.

O altă problemă care afectează România mai mult decât ne-am dori este dorinţa firmelor de a face profit prin tăierea unor cheltuieli necesare.

"În primăvară, în aprilie, când a fost acea avarie pe zona Moldova, eu am crezut că cineva face glume. Când mi s-a spus că sunt 1000 de stâlpi avariaţi, am crezut că e o glumă! NU, n-a fost o glumă! 1000 de stâlpi avariaţi, aşa ceva n-a existat în istoria României. Şi astăzi stăm şi ne uităm că nimeni nu modifică normativul de proiectare şi realizare a stâlpilor. Avem şi modificări climatice, dar avem şi conaţionalii noştri care fură din stâlpii de înaltă tensiune corniere şi alte elemente, şi stâlpii cad, căci Transelectrica - şi alte companii - ca să facă economii şi să aibă profit, nu mai fac inspecţiile pe linii şi nu mai văd că se fură din stâlpi. Ca să pierzi 1000 de stâlpi şi să ţii localităţi 5 săptămâni fără energie electrică, este de neimaginat, pur şi simplu", a remarcat Vilt.

Cât despre strategie în sine, Vilt consideră că nu de strategii ducem lipsă, ci de voinţa politică pentru ca ele să fie puse în aplicare. Drept dovadă, la 10 ani de la adoptarea ultimei strategii, s-a pus în aplicare doar vreo 50% din ea. Între timp, sistemul a ajuns în situaţia în care a ajuns.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne