Sistemul american de drone lovit de hackeri

Una dintre principalele reţele secrete de calculatoare folosite de armata SUA pentru operarea dronelor, SIPRNet, a eşuat recent şi nu se ştie care sunt pagubele produse asupra misiunilor dronelor armate din Siria şi alte ţări.
Drona militară americană MQ-1 Predator.
Drona militară americană MQ-1 Predator. (Wikipedia.org)

Neoficial, posibilitatea ca Rusia sau un oarecare grup independent de hackeri să fi cauzat eşecul este clară pentru majoritatea observatorilor şi reprezintă o mare sursă de îngrijorare pentru liderii militari şi politicienii care conduc sistemul.

Nu a fost doar o simplă eroare, iar sistemul care a fost scos dn funcţie nu este unul nesemnificativ.

Reţeaua secretă de calculatoare a Departamentului american al Apărării, SIPRNet, care serveşte ca reţea de suport pentru informaţiile secrete privind ţintele dronelor şi pentru datele legate de localizarea ţintelor, a căzut. Mai rău, în perioada în care a avut loc această problemă a sistemului, mai multe lovituri desfăşurate de drone au eşuat.

Problema a fost observată doar după eşecul misiunilor dronelor, dar ulterior a fost atribuită ca o posibilă sursă pentru eşecurile operaţionale din regiunea Orientului Mijlociu – inclusiv Siria. Dar nu s-a dovedit nimic.

Conform RT:

Forţa aeriană americană analizează o eroare la sistemul de calculatoare de la o bază pe care o foloseşte pentru a opera drone armate deasupra Afganistanului, Pakistanului şi Siriei. Eroarea ar putea fi legată de un număr de incidente mortale pe câmpul de luptă ce au avut loc la câteva zile după ce a ieşit la iveală această problemă.

Totuşi, Forţa Aeriană a menţinut tăcerea, refuzând să detalieze public problema sau posibilul impact pe care l-a avut incidentul.

Eroarea de sistem datează din 9 septembrie, dar a fost descoperită doar după aproximativ o lună în urma unei notificări din partea guvernului.

Forţa Aeriană americană a postat, în 7 octombrie, un anunţ pe FedBizOpps, susţinând că “sistemul SIPRNet în funcţiune la baza aeriană Creech a căzut şi au fost afectate servicii importante”.

SIPRNet este un acronim pentru Secret Internet Protocol Router Network, un intranet “ascuns” ce permite Departamentului american al Apărării să facă schimb de informaţii secrete, date asupra ţintelor strategice şi altele.

Reţeaua este esenţială pentru Baza Aeriană Creech din Nevada, SUA, o “rampă de lansare” a dronelor armate ale Americii, precum dronele Predator sau Reaper, pe care armata SUA le operează deasupra Siriei, Pakistanului, Afganistanului şi în alte locuri.