Sisteme de artilerie grea ruseşti se îndreaptă spre graniţa cu Ucraina, anunţă Pentagonul

Sistemul de lansatoare de rachete BUK.
Sistemul de lansatoare de rachete BUK. (youtube.)

Rusia este pe punctul de a introduce în Ucraina sisteme de artilerie grea. Mişcarea este "iminentă", a anunţat vineri Pentagonul, precizând că acţiunile Federaţiei Ruse în zonă au sporit.

SUA a depistat sistemele de rachete care se deplasau aproape de graniţa Ucrainei şi care, începând chiar de vineri, pot fi puse în mâinile separatiştilor susţinuţi de ruşi, a declarat purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren.

Oficialii americani au avertizat săptămâna aceasta că au noi dovezi care arată că Rusia intenţionează să furnizeze mai multe lansatoare multiple de rachete puternice forţelor pro-Rusia din Ucraina.

Furnizarea armelor ar putea fi încheiată în orice moment, deoarece sunt ”atât de aproape” de graniţă, a declarat Warren.

Oficialul american a mai precizat că, între timp, Rusia continuă să lanseze proiectele peste graniţă în Ucraina, atacând poziţiile armatei ucrainene.

”În ultimele câteva zile forţele ruse, folosind artileria rusă de solul rus, au efectuat atacuri împotriva poziţiilor armatei ucrainene din Ucraina”, a declarat Warren. ”Dintr-o perspectivă militară asta este, fără îndoială, o escaladare a conflictului”.

Oficialul Pentagonului a refuzat să detalieze impactul lăsat de atacuri asupra armatei Ucrainei, precizând numai că atacurile provin dinspre graniţa sudică, din apropiere de Rostov-pe-Don.

SUA nu are informaţii care să arate că Ucraina ar fi răspuns atacurilor provenite din Rusia şi nu există rapoarte care să precizeze apariţia victimelor în rândul civililor. Numărul soldaţilor ruşi mobilizaţi de-a lungul graniţei ucrainene continuă să crească într-un ritm încet dar stabil, ajungând în prezent la aproximativ 12.000 de soldaţi, a mai explicat oficialul armatei americane.

La Casa Albă, secretarul de presă, Josh Earnest, a anunţat că acţiunile Rusiei au îndemnat Statele Unite să discute despre costurile adiţionale ce pot fi impuse Rusiei - sintagmă folosită pentru sancţiunile economice şi politice aplicate Rusiei.

”Aceasta doar subliniază îngrijorările pe care Statele Unite şi comunitatea internaţională le are în privinţa comportamentului rus şi a nevoi regimului Putin de a-şi schimba strategia”, a declarat Earnest.

Vineri, armata ucraineană a fost atacată de artileria rusă lansată peste graniţă în timpul nopţii, în timp ce forţele pro-Rusia au atacat din teritoriul ucrainene mai multe poziţiile ale armatei ucrainene din regiunile estice, Lugansk şi Doneţk.