Siria: Zeci de civili ucişi într-un atac aerian asupra unei zone controlate de Statul Islamic

Soldaţi guvernamentali sirieni în Kobajjep, aproximativ 40 km vest de Deir Ezzor, 5 septembrie 2017.
Soldaţi guvernamentali sirieni în Kobajjep, aproximativ 40 km vest de Deir Ezzor, 5 septembrie 2017. (George Ourfalian/AFP/Getty Images)

Un atac aerian desfăşurat într-o zonă din estul Siriei, controlată de grupul jihadist Statul Islamic, a provocat moartea a cel puţin 28 de civili şi rănirea altor câtorva zeci de persoane care se adăposteau într-o fabrică de gheaţă.

Agenţia siriană de ştiri de stat SANA a acuzat coaliţia condusă de SUA de desfăşurarea atacului aerian care a avut loc în noaptea de joi spre vineri în guvernoratul estic Deir Ezzor.

Zona este considerată una dintre ultimele ascunzători ale grupului Statul Islamic, potrivit Deutsche Welle.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), o organizaţie cu sediul în Marea Britanie, a declarat că atacul aerian a lovit o fabrică de gheaţă situată într-un sat în apropierea graniţei irakiene, în care se adăposteau zeci de familii.

În trecut, avioane de luptă irakiene precum şi cele ale coaliţiei conduse de SUA au desfăşurat atacuri aeriene în zonă împotriva Statului Islamic.

Grupul jihadist Statul Islamic continuă să controleze mici zone în estul Siriei.

În cursul zilei de joi, guvernul sirian a ridicat steagul naţional în oraşul sudic Daraa, primul oraş în care au avut loc demonstraţii în 2011 împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad. După ce demonstraţiile s-au transformat în război civil, unele părţi ale oraşului au fost ocupate de rebeli.

Ridicarea steagului a fost simbolică, în condiţiile în care guvernul lui Assad continuă să facă presiuni asupra rebelilor să plece din importantul guvernorat Daraa, care se învecinează cu Iordania şi porţiunea ocupată de israelieni a regiunii Înălţimile Golan.

Guvernul sirian, care este susţinut de Rusia, controlează acum 80% din guvernoratul Daraa, în timp ce forţele opoziţiei păstrează controlul asupra unor zone din vest.

Forţele guvernamentale deţin controlul asupra capitalei siriene Damasc din luna mai a acestui an.

Conflictul din Siria a provocat până acum moartea a 400.000 de persoane şi a dus la refugierea a câtorva milioane de cetăţeni.