Siria: Trafic de maşini şi cocaină. Alianţa ciudată între cartelul mexican Los Zetas şi Hezbollah

Membru al unui cartel de droguri, arestat de poliţie.
Membru al unui cartel de droguri, arestat de poliţie. (STR / AFP / Getty Images)

Maşini şi cocaină. Aşa este finanţat războiul civil din Siria, cel puţin pentru o parte a conflictului gestionat de Hezbollah. Grupul libanez şiit ar fi, de fapt, centrul traficului de droguri la nivel mondial şi de spălare de bani, din care îşi trage energia vitală pentru activităţile sale în ţară şi în sprijinul aliatului, Bashar al-Assad, după schema de "Resistence Axis" prin care SUA a încadrat triunghiul "Siria, Iran şi Hezbollah", titrează luni în presa italiană.

Acuzaţia vine de la Washington, în baza anchetei efectuate de Departamentul de Trezorerie, care a scos în afara legii două "case de schimb" din Beirut, unităţi financiare suspectate de a fi centre de distribuţie a fondurilor, mai mult sau mai puţin ilegale, destinate finanţării activităţilor Partidului Hezbollah.

„Hezbollah operează ca un adevărat cartel de droguri – a declarat pentru Wall Street Journal, Derek Maltz, agent special de la DEA. Veniturile obţinute din aceste activităţi sunt folosite chiar şi împotriva obiectivelor americane". Grupul condus de Hassan Nasrallah întoarce acuzaţiile spunând că este "propagandă pură", care vizează discreditarea.

Dar reconstrucţia americană pare a fi foarte clară, demonstrând conexiunea extinsă pe trei continente. Organizaţia cumpără maşini folosite de pe piaţa din SUA şi cocaină din America Latină, le trimit în Africa, unde vehiculele sunt apoi vândute, iar drogurile sunt aruncate pe piaţă în Europa. Veniturile care provin din ambele fluxuri de business, ajung în băncile libaneze prin intermediul "caselor de schimb", cum ar fi cele acuzate de către Statele Unite. În acest fel, o parte din fonduri ajung în buzunarele Hezbollah, altă parte ia direcţia din America pentru a fi reciclate.

Sistemul a fost deja experimentat, deoarece traficul de droguri ale cartelurilor din America de Sud este, de asemenea, o sursă de sprijin pentru organizaţiile jihadiste, în special cele aproape de Al-Qaeda în Maghrebul islamic.

Conexiunea şiită pare, cu toate acestea, mai sofisticată, văzând cum se învârte în jurul a două organizaţii financiare, care, cel puţin pe hârtie, par perfect legale.

Se vorbeşte de "Kassem Rmeiti & Co for Echange", care a manipulat 30 de milioane de dolari în venituri proveniţi din droguri, în Statele Unite, începând cu 2008, aşa cum raportează investigatorii Trezoreriei. Compania este condusă de Haitham Rmeiti care, de asemenea, este considerat un mediator cheie în gestionarea fondurilor Hezbollah. Al doilea este organizaţia financiară "Halawi Exchange", care a manipulat sau facilitat, livrarea a 220 de milioane de dolari ce provin din vânzarea de maşini la mâna a doua, din Statele Unite în Benin.

Potrivit lui David Cohen, şeful contra-terorismului pentru Departamentul Trezoreriei SUA, cele două "case de schimb valutar", sunt punctul culminant al unei anchete care a început în 2011 plecând de la "Lebanese Canadian Bank", deja suspectată de a fi mediator a unui trafic de droguri între America Latină şi Africa.

În urma anchetei, Banca a fost închisă de autorităţile libaneze, dar în conformitate cu informaţiile avute de SUA funcţiile au fost transferate celor două organizaţii financiare puse sub acuzare.

Întreaga conexiune se învârteşte în jurul lui Ayman Joumaa, cetăţean cu paşapoarte duble, libanez şi columbian, încercat de SUA pentru trafic de mai multe zeci de tone de cocaină care provin de la Medellin şi Cartagena spre Europa, Africa de Vest şi restul din America. Un "broker" de droguri, cu înclinaţie pentru jihad, inteligent şi destul de perspicace pentru a merge în acelaşi timp mână în mână cu Hezbollah şi cartelul mexican Los Zetas.