Siria: Soluţia negocierilor de pace de la Geneva este tot mai departe

Preşedintel sirian, Bashar al-Assad.
Preşedintel sirian, Bashar al-Assad. (Getty Images)

Într-un discurs la televiziunea publică Raisul din Damasc, preşedintele sirian Bashar al-Assad, a afirmat că represiunea rebelilor "cu o mână de fier" este singura modalitate de a pune capăt războiului civil. Assad a adus critici puternice opoziţiei siriene numind-o "nesigură" şi "un eşec la nivel popular şi moral", neavând "niciun rol". Noul preşedinte al Iranului, Rohani, care s-a întâlnit la Teheran cu prim-ministrul sirian Wael al-Halqi, a subliniat susţinerea fermă pe care i-o acordă regimului sirian, relevă luni Giornale Rai.

"Criza din Siria nu va fi rezolvată dacă nu va fi strivit terorismul". Acestea sunt cuvintele puternice venite din partea preşedintelui Assad, referindu-se la rebelii care luptă împotriva regimului său, în timpul unui discurs la televiziunea publică. "Nu există o soluţie în afară de represiune", a declarat liderul sirian, care a criticat opoziţia siriană, argumentând că a eşuat Coaliţia Naţională "la nivel popular şi moral" şi că nu are niciun rol de jucat în rezoluţia conflictului intern.

Intervenţia preşedintelui sirian pare că pune capăt oricărei tentative de a începe negocierile de pace de la Geneva, aşa cum a vrut - cu mare dificultate - secretarul de stat, John Kerry, sprijinit în mod oficial de omologul său rus, Serghei Lavrov, un aliat al lui Assad.

Cu altă ocazie, Bashar al-Assad, în prezenţa mai multor personalităţi ale societăţii siriene - lideri politici şi religioşi - a vorbit despre "cele mai recente evoluţii în criza din Siria, de acţiunile eroice ale armatei siriene în apărarea ţării" şi a lăudat poporul sirian "pentru că s-a alăturat forţelor armate în apărarea ţării şi a resurselor sale".

De la Teheran, între timp, Raisul din Damasc a confirmat sprijinul Iranului venit de la noul preşedinte, Hasan Rohani. Într-o întâlnire care a avut loc în capitala siriană cu prim-ministrul sirian, Wael al-Halqi, Rohani a reiterat sprijinirea guvernului lui Bashar Assad, susţinând că nicio putere de pe pământ nu va fi în măsură să întrerupă alianţa dintre Siria şi Iran.

"Republica Islamică Iraniană doreşte să-şi consolideze relaţiile cu Siria şi să-i stea alături în toate problemele", a declarat Rohani, Acest lucru a fost raportat de agenţia Sana. "Relaţiile profunde, strategice dintre Siria şi Iran şi aceste popoare istorice - a adăugat acesta - nu vor fi zdruncinate de nicio forţă din lume". Damasc, a declarat şeful statului, va ieşi "câştigătorul" acestui război. La rândul său, al-Halqi a subliniat că poporul sirian "nu uită de prietenii care au fost alături de el în momentele de dificultate".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe