Siria, rana care nu se vindecă. SUA neagă bombardarea unei baze militare siriene

Soldaţi americani în nordul Siriei
Soldaţi americani în nordul Siriei (Getty Images)

O coaliţie condusă de SUA a bombardat, se pare, o bază militară din estul Siriei, provocând morţi şi răniţi, conform presei siriene. Dacă informaţiile se vor confirma, atacul ar putea amplifica tensiunile dintre forţele guvernamentale siriene şi cele americane.

Armata siriană a declarat că a fost provocat un număr de morţi şi răniţi după ce un presupus atac aerian a vizat o poziţie militară în al-Harri, sud-est de Al-Boukamal, în guvernoratul Deir ez-Zor conform Express.co.uk.

De asemenea, ştiri neconfirmate precizează că la baza militară atacată s-au aflat şi forţe iraniene şi ale grupului libanez Hezbollah.

Un comandant al alianţei militare care îl sprijină pe preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat că drone, „probabil americane”, au bombardat poziţii ale facţiunilor irakiene între Albu Kamal şi Tanf şi poziţii militare siriene.

SUA a negat orice implicare în atac.

Maiorul Josh Jacques, un purtător de cuvânt al Comandamentului Central al Armatei SUA, a afirmat: „Niciun membru al coaliţiei conduse de SUA nu a desfăşurat atacuri în apropiere de Albu Kamal.

Coaliţia condusă de SUA susţine o alianţă siriană de miliţii arabe şi kurde care luptă împotriva grupului jihadist Statul Islamic la nord-est de Albu Kamal.

Armata siriană, împreună cu miliţii susţinute de Iran, grupul libanez Hezbollah şi diverse grupuri militante irakiene, a alungat anul trecut Statul Islamic din Albu Kamal şi din împrejurimile sale.

Însă jihadiştii au atacat de atunci zona.

Forţe americane sunt staţionate de asemenea şi în Tanf, sud-vest de Albu Kamal, în deşertul sirian în apropiere de frontierele cu Irak şi Iordania.

Assad a declarat în urmă cu câteva zile că vede SUA drept o putere ocupantă în Siria, adăugând că poziţia ţării sale este aceea de a „susţine orice act de rezistenţă, fie împotriva teroriştilor fie împotriva forţelor ocupante, indiferent de naţionalitatea lor”.