Siria: Militari ruşi provoacă un convoi de blindate american - doi militari americani răniţi uşor [video]

Militari ruşi în Siria provoacă un convoi de blilndate american în nord-estul siriei, 26 august 2020
Militari ruşi în Siria provoacă un convoi de blilndate american în nord-estul siriei, 26 august 2020 (Captură video)

Un videoclip dramatic, care a apărut marţi, arată cel mai recent incident periculos dintre forţele militare americane, ruseşti şi siriene care concurează pentru a controla Nord-Estului Siriei.

Un incident anterior a dus la un schimb de focuri într-un punct de control al armatei siriene, ucigând doi soldaţi sirieni, după ce postul a devenit ţinta atacului unui elicopter american.

Pentagonul raportează mai mulţi militari americani răniţi cu „leziuni asemănătoare cu luxaţiile”, ca urmare a coliziunii cu vehicule blindate ruseşti.

Filmările sunt virale şi arată vehicule ale Armatei Ruse şi chiar un elicopter care urmăreşte un convoi blindat american în nord-estul Siriei.

Videoclipuri suplimentare, unul aparent filmat de unul dintre vehiculele ruseşti, confirmă faptul că forţele militare ruse au fost implicate.

Ciocnirea dezvăluie cât de aproape au fost cele două părţi rivale de un conflict armat în timpul incidentului, sugerând că o singură împuşcătură ar fi putut declanşa un schimb de focuri între cele două părţi.

Potrivit publicaţiei Al-Masdar din Beirut, armata rusă a filmat, marţi, urmărirea unor vehicule militare americane, care patrulau prin mediul rural din Al-Hasakah, în nord-estul Siriei.

Conform rapoartelor de pe teren din nord-estul Siriei, vehiculele armatei ruse, împreună cu unul dintre elicopterele lor, au fost observate alungând vehicule militare americane în apropierea oraşului de frontieră Al-Malikiyah.

Cel puţin două videoclipuri ale incidentului au fost lansate miercuri.

Acest ultim incident subliniază faptul că, deşi conflictul din Siria a ieşit din atenţia ziarelor internaţionale, un potenţial conflict deschis între cele două superputeri militare este mai posibil ca oricând.

În prezent, forţele americane ocupă încă o mare parte din teritoriul din Nord-Estul Siriei, sprijinind miliţiile kurde siriene, ca parte a controversatei politici a administraţiei Trump de „securizare a petrolului”.