Siria: Assad preia controlul asupra oraşului Homs

Fortele guvernului sirian patruleaza in cartierul Khalidiyah din centrul orasului Homs, 28 iulie 2013.
Fortele guvernului sirian patruleaza in cartierul Khalidiyah din centrul orasului Homs, 28 iulie 2013. (STR / AFP / Getty Images)

Armata siriană a recâştigat controlul asupra districtului strategic Al-Khaldiyah în oraşul Homs, unul dintre principalele bastioane ale rebelilor din oraş. Acest lucru a fost anunţat luni de către televiziunea siriană de stat. Potrivit anunţului oficial "forţele armate au adus securitatea şi stabilitatea în întregul cartier Khaldiyeh".

Anunţul vine la o lună după ce trupele loiale ale preşedintelui Bashar Assad au început o ofensivă majoră pentru a rec
âştiga zona deţinută de rebeli în 2011 în oraşul Homs, al treilea oraş ca mărime din Siria. Activiştii din opoziţie au raportat armata din Damasc a câştigat teren în cartier, dar nu a fost confirmat că l-ar fi capturat pe deplin.

Trupele monarhiste au lansat o mare ofensivă în ultimele săptămâni pentru a recupera domeniile din Homs care se află în mâinile rebelilor. Forţele guvernamentale, sâmbătă, şi-au recăpătat moscheea din Khaled ibn al-Walid - care datează din secolul al XIII-lea şi este situată în partea de nord a judeţului - controlată de rebeli pentru aproximativ un an, iar televiziunea siriană a relatat, într-un reportaj efectuat chiar din interiorul moscheei, renumită pentru cele nouă cupole şi două minarete, structura a suferit pagube importante.

Cucerirea Al-Khaldiyah reprezintă un alt pas înainte foarte important pentru regimul lui Assad în provincia Homs, unde la începutul lunii iunie forţele loialiste au recucerit oraşul strategic de Al-Qusayr, în apropiere de graniţa cu Libanul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe