Siria ameninţă că va doborî avioanele turceşti implicate în atacuri în spaţiul său aerian

Preşedintele sirian Bashar al-Assad.
Preşedintele sirian Bashar al-Assad. (Joseph Eid/AFP/Getty Images)

Guvernul sirian a avertizat joi că este pregătit să doboare avioane de luptă turceşti dacă acestea se vor implica în atacuri, în cazul în care Turcia continuă să pregătească forţele militare pentru o invazie în nordul Siriei cu scopul de a strivi ceea ce Ankara a numit a fi o “armată teroristă” susţinută de SUA.

Într-o declaraţie acordată mass mediei locale, Ministerul de Externe sirian a confirmat faptul că regiunea nordică Afrin este un teritoriu suveran şi că ostilităţile iniţiate de armata turcă vor primi un răspuns pe măsură.

Aceste tensiuni s-au amplificat luni, când preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis că va strangula din faşă o nouă forţă de securitate la frontiera turco-siriană formată din 30.000 de luptători, majoritatea fiind luptători kurzi. Noua forţă este susţinută de SUA.

Noua forţă, pe care Pentagonul o numeşte Forţa de Securitate la Graniţa Siriană, a fost creată cu elemente ale Forţelor Democratice Kurde Siriene şi pregătită cu ajutorul a aproximativ 230 de consultanţi americani, care sunt în continuare implicaţi.

Atacarea acestei forţe de către artileria armatei turce a început deja şi NATO a fost informat de Ankara că un atac total este iminent.

În prezent, Rusia, care este aliata guvernului preşedintelui sirian Bashar al-Assad, controlează spaţiul aerian din zona Afrin.

În acelaşi timp, comandantul forţelor americane din regiune a negat implicarea soldaţilor săi în operaţiunile luptătorilor kurzi atacaţi de turci.

Dar, ţinând cont de existenţa unui număr atât de mare de unităţi militare opozante ce operează la distanţe periculos de mici unele de altele, o singură mişcare greşită ar putea declanşa cu uşurinţă un nou război regional.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe