Singurul urs monitorizat din România a fost împuşcat de braconieri

Urşi în rezervaţia de la Zărneşti.
Urşi în rezervaţia de la Zărneşti. (Epoch Times România)

Primul urs din România monitorizat prin GPS în cadrul programului “Graniţe deschise pentru urşi” derulat în ţara noastră de World Wide Fund for Nature (WWF), a fost găsit mort, împuşcat de braconieri. Valoarea de braconaj a ursului de peste 150 de kilograme şi doi metri lungime este de 40.000 euro, conform publicaţiei locale “Gazeta de Maramureş”. La circa o lună de la instalarea dispozitivului tip zgardă prin care era monitorizat, Asociaţia pentru Conservarea Diversităţii Biologice din Focşani a captat semnalul de mortalitate pentru ursul cu nume de cod WWF11621.

Decodificarea semnalului indică specialiştilor coordonatele exacte: Valea Glodoasă în interiorul Fondului privat de vânătoare Botiza 16, fond gestionat de Asociaţia Diana Transilvania. Preşedintele asociaţiei: Mihai Timbuş. De la aceste coordonate începe o altă poveste, cea prin care autorităţile încearcă să afle cum a fost posibil ca ursul să fie împuşcat de braconieri într-un spaţiu privat. Interesant este faptul că în raportul făcut la faţa locului se spune că ursul prezenta o singură plagă, semn că glonţul care l-a ucis ar putea fi găsit în corp şi ar putea duce, implicit, la braconieri. Numai că raportul necropsiei a stabilit, infirmând cercetările de la faţa locului, că existau două plăgi: una de intrare şi alta de ieşire a glonţului. Prin urmare glonţul, care iniţial se credea că a rămas în corpul ursului şi care ar fi condus la descoperirea armei cu care s-a tras, reducând cercul de suspecţi, nu mai este de găsit!

World Wide Fund for Nature (WWF) este o organizaţie înfiinţată în 1961 ce activează în peste 100 de ţări de pe tot cuprinsul globului. Este cea mai mare organizaţie de conservare a naturii şi un partener egal de discuţii cu instituţii cum sunt Banca Mondială şi Comisia Europeană, iar directorul de program al WWF în România este Csibi Magor. “E un program european extrem de mare cu un buget care se ridică la multe sute de mii de euro. Datele monitorizate până acum de la acest urs nu cred că ne vor fi foarte utile, deoarece o observaţie de acest gen trebuie să meargă pe o întindere mult mai lungă de timp. Programul nostru va merge înainte conform planului şi cred că avem toate şansele să-l ducem, fără nicio problemă, la bun sfârşit. Pe data de 8 august am reuşit să dăm comunicatul de presă, că avem în sfârşit un urs monitorizat, ca să ne trezim, acum, că e şi împuşcat! Evident, este un eveniment extrem de neplăcut, un eveniment care pune semne serioase de întrebare despre cum este gestionat fondul cinegetic în România. Nu ştim câţi urşi se împuşcă în România de către braconieri. Acum aşteptăm să vedem dacă se finalizează şi cum se finalizează această anchetă. Având în vedere că, deja, cazul este extrem de mediatizat, de data asta autorităţile ar trebui să arate că au capacitatea şi au puterea să oprească şi să ducă până la capăt un caz de acest gen”, a spus Csibi Magor pentru “Gazeta de Maramureş”