Sindicatele avertizează: Riscăm să copiem modelul băieţilor deştepţi din energie pe zona pieţei de gaze

Dacă autorităţile nu intervin rapid pentru a pune la punct reglementări, norme, mecanisme de piaţă, mecanisme transparente, pentru a crea un cadru cât se poate de echilibrat de tranzacţionare a gazului, riscăm să plătim preţuri din ce în ce mai mari, avertizează BNS.
Dumitru Costin
Dumitru Costin (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Blocul Naţional Sindical (BNS) avertizează că liberalizarea preţurilor la gaze trebuie realizată cu respectarea unor condiţii, altminteri riscăm ca model păgubos al băieţilor deştepţi din energia electrică să fie replicat şi pe zona pieţei de gaze. Totodată, BNS cere Parlamentului o abordare responsabilă a problemei.

Avertismentul BNS a fost lansat în contextul în care în aceste zile în Camera Deputaţilor se află în dezbatere proiectul de lege pentru aprobarea OUG 64/2016 pentru modificarea şi completarea legii energiei electrice şi gazelor naturale nr 123/2012. Până să ajungă în plen, membrii Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor au adus proiectului o serie de amendamente pe care BNS le consideră de natură să contribuie la transparentizarea şi maturizarea pieţei energiei, aflată în curs de liberalizare.

Ordonanţa este discutată în Parlament în contextul în care, începând cu 1 aprilie 2017, România a liberalizat preţul de achiziţie al gazelor din producţie internă, în relaţia între producător şi furnizori iar până în 2021 liberalizarea va viza şi preţul gazului pentru consumatorii casnici. Ori, dacă acest lucru nu este făcut cum trebuie, consumatorii casnici, în special cei vulnerabili ar putea fi afectaţi negativ. Drept urmare, BNS solicită tuturor partidelor parlamentare să susţină aprobarea proiectului de lege pentru aprobarea OUG 64/2016, cu propunerile de modificare şi completare aprobate de Comisie.

"Am analizat rodul muncii parlamentarilor, concluzia la care am ajuns este că în perioada imediat următoare, deci în cursul acestei săptămâni, BNS va adresa o solicitare scrisă tuturor grupurilor parlamentare în vederea susţinerii acestor propuneri de modificare şi completare a ordonanţei de urgenţă 64/2016, sunt lucruri corecte care apar acolo şi care vin să pună la punct în opinia noastră, transparentizarea pieţei de gaz în România, vin să pună la punct şi să clarifice mecanismele de lucru, mecanismele de formare a preţurilor şi vin să creeze un cadru concurenţial adecvat", a declarat Dumitru Costin.

Potrivit lui Dumitru Costin, există informaţii conform cărora sunt presiuni destul de mari ca amendamentele la OUG 64 iniţiate de membrii Comisiei pentru Industrie şi Servicii din Camera Deputaţilor ar urma să fie întoarse de la plen la Comisie pentru că "sunt unii care profită de imperfecţiuni legale şi mai ales profită de faptul că anumite instituţii ale statului nu îşi fac treaba până la capăt sau se fac că îşi fac treaba."

Liderul BNS a mai precizat că odată cu prevederile ordonanţei care a produs o liberalizare parţială a preţurilor pe relaţia producător-furnizor, urmând ca până în 2021 să se producă şi o liberalizare a pieţei şi pe relaţia cu consumatorul final, în absenţa unor măsuri preliminare, preţul la gaze naturale a crescut într-o singură noapte cu 27%, ceea ce a afectat masiv consumatorii finali, în principal zona care vizează apa caldă şi căldura populaţiei.

"Poate părea neinteresant având în vedere că în acest moment a fost 1 aprilie. Deci o dată recentă. Pentru că întrebarea pe care ne-am pus-o în contextul în care piaţa de gaze în luna aprilie e una mult mai scăzută decât piaţa de gaze din iarnă, dacă într-o singură noapte, preţul a crescut cu 27% oare nu cumva avem în faţa noastră un tip de comportament abuziv? Oare nu cumva această liberalizare este folosită în mod excesiv de anumiţi operatori economici care pe câra industriei şi pe cârca populaţiei fac bani mulţi şi foarte mulţi?

Evident, răspunsul nu poate să fie decât unul singur. Da. Pe lângă această creştere cu 27% peste noapte, în ceea ce priveşte creşterea preţului la gaze naturale pentru populaţie, tot în aceeaşi noapte am avut o creştere despre care aţi spune “domne, e nesemnificativă”, de 2.5%, într-o singură noapte, în contextul în care, atenţie, astăzi în România am ajuns să plătim prin mecanismul parităţii puterii de cumpărare, adică raportat la ceea ce putem să cumpărăm din salariile şi pensiile pe care le câştigăm, astăzi am ajuns să plătim facturi mai mari decât media europeană.

Asta, atenţie, în contextul în care vorbim doar de o liberalizare parţială. Deci dacă nu intervenim rapid pentru a pune la punct reglementări, norme, mecanisme de piaţă, mecanisme transparente, pentru a crea un cadru cât se poate de echilibrat de tranzacţionare a gazului, riscăm să plătim preţuri din ce în ce mai mari", a avertizat liderul sindical.

Dumitru Costin a mai subliniat faptul pe bursa de mărfuri, se tranzacţionează transparent doar 10% din gazele naturale ceea ce înseamnă o vulnerabilitate majoră, motiv pentru care NBSA cere Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) să elaboreze în cel mai scurt timp posibil aceste norme specifice care să ducă la crearea cadrului normativ necesar pentru ca cei care operează în piaţă să atingă cele trei deziderate majore şi anume: transparenţă, concurenţialitate şi nediscriminare.

"Dacă nu facem acest lucru, riscăm ca în perioada următoare, cantităţi importante din gazul extras din România să se ducă pe alte trasee, având în vedere şi proiectele de infrastructură, nu trebuie să va reamintesc faptul că România va dezvolta un gazoduct care ne va lega de Europa Centrală şi de Răsărit şi lipsa unei reglementări adecvate şi îngrădirea acestui mecanism vor permite tranzacţionarea “şmecheroasă” a unor cantităţi de gaz foarte mari de gaze naturale extrase din România care cu siguranţă vor pleca în exterior, România rămânând, probabil, unul dintre producătorii importanţi de gaze naturale, asta în contextul noilor zăcăminte descoperite judeţul Buzău.

Extragem gaze dar le vom vinde pe alte pieţe, producătorii le vor vinde netransparent pe alte pieţe, continuând depedenţa de ceea ce a fost foarte mulţi ani, de gazul rusesc", au subliniat sindicaliştii.

Nu ultimul rând, reprezentanţii BNS le-au cerut autorităţilor de resort să elaboreze şi adopte în regim de urgenţă acele norme care reglementează clienţii consumatorii vulnerabili.

"Aici discutăm de trei instituţii. Discutăm de Ministerul Energiei, împreună cu ANR-ul şi nu în ultimul rând, împreună cu Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale.

Ar trebui ca în regim de urgenţă aceştia să se aşeze la masă şi să elaboreze normele respective pe baza cărora să se definească în clar acest concept al “consumatorului vulnerabil” şi pe cale de consecinţă cetăţenii care se încadrează în această categorie să poată beneficia de măsurile adecvate de protecţie socială", a declarat Dumitru Costin.

"Pentru a asigura o asistenţă adecvată a consumatorilor vulnerabili se impune ca Ministerul Energiei / ANRE şi MMJS să colaboreze în coordonarea prevederilor normative ce reglementează clienţii / consumatorii vulnerabili, astfel încât să asigure eficienţă şi efectivitate măsurilor de asistenţă acordate. Dacă acest proces nu se va finaliza urgent efectele liberalizării preţului gazelor pentru populaţie va accentua sărăcia în rândul clienţilor vulnerabili.

Lipsa de transparenţă precum şi indisponibilitatea unor instrumente pentru asistenţa clienţilor vulnerabili ar putea determina ca preţul gazelor naturale pentru consumatorii casnici să crească puternic, contrar trendului pieţei europene sau internaţionale, afectând dramatic persoanele aflate în risc de sărăcie şi accentuând inegalităţile existente în acest moment", susţin sindicaliştii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne