Sindicat al Politişitlor îi cere ministrului de Interne să ia măsuri pentru reformarea MAI

Poliţiştii consideră că ţintele exprimate de ministrul de Interne în mass-media sunt insuficiente şi îi propun acestuia un set de măsuri vizând transparentizarea Ministerului, dispariţia funcţiilor parazitare de conducere şi, per ansamblu, eficientizarea activităţii Poliţiei Române.
Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Diamantul
Emil Păscuţ, preşedintele Sindicatului Diamantul (Epoch Times)

Reprezentanţii Sindicatului Poliţiştilor din România, ''Diamantul'', i-au înaintat noului ministru de Interne, Dragoş Tudorache, un set de propuneri vizând reforme profunde în Poliţie şi MAI. Poliţiştii cer - printre altele - desfiinţarea şcolii doctorale din cadrul Academiei de Poliţie, reorganizarea Aparatului Central al Ministerului, astfel încât să dispară numeroasele funcţii parazitare de conducere etc.

Redăm lista de propuneri trimisă de SPR ''Diamantul'' ministrului Tudorache.

"În completarea scopurilor deja enunţate public de domnia voastră, în calitatea de ministru MAI, vă rugăm să examinaţi şi următoarele demersuri care ar fi şi acestea, posibile şi accesibile domniei voastre, în cele patru luni estimative de ministeriat:

• Desfiinţarea şcolii doctorale de la Academia de Poliţie;
• Desfiinţarea programului de studii universitare “ordine şi siguranţă publică”, la Facultatea de poliţie din cadrul Academiei Al. I Cuza
• Cercetarea şi destituirea disciplinară a dlui Tupulan, actual decan al Academiei de Poliţie, precum şi înlocuirea actualului rector, profesor de educaţie fizică, cu un profesor care să reprezinte un simbol pentru domeniul academic şi specific, pentru domeniul de activitate al Academiei de Poliţie.

• Să reorganizaţi Aparatul Central al MAI în sensul de a transforma “direcţiile generale”, în direcţii, pentru eficientizarea financiară a Aparatului Central. Existenţa unor direcţii generale în Aparatul Central nu are nici o raţiune justificată, singurul motiv care a determinat înfiinţarea acestora fiind obţinerea unui număr mai mare de funcţii parazitare de conducere, la nivelul Aparatului Central. Tot în sprijinul propunerii noastre, vă rugăm să observaţi că toate “ direcţiile generale” din aparatul central reprezintă în fapt structuri de suport ale poliţiei, personalul care exercită atribuţii de poliţie conform literei legii, nefiind reprezentat prin direcţii la nivelul Aparatului Central.

• Să desfiinţaţi toate serviciile, birourile, compartimentele juridice din cadrul direcţiilor generale din Aparatul Central, readucând atribuţiile de asistenţă, consultanţă şi reprezentare juridică sub umbrela actualei Direcţii generale juridice. Este vădit că toate posturile de consilieri juridici din direcţiile generale, altele decât DGJ, au fost create fără raţiune legitimă, pentru satisfacerea unor interese personale, şi au condus la situaţia în care Direcţia Generală Juridică nu este implicată în activitatea de verificare a legalităţii activităţii celorlalte direcţii.

• Să dispuneţi transformarea funcţiilor de poliţişti (consilieri juridici) în funcţii publice generale de consilieri juridici, neexistând nici o raţiune legitimă ca actualii consilieri juridici din MAI şi din unităţile subordonate să ocupe funcţii publice specifice. Vă rugăm să observaţi că respectivii, ocupând funcţii de poliţie dar exercitând atribuţii de consilier juridic, se află într-o situaţie clară de incompatibilitate care rezultă atât din art.10 din Legea 514/2003 cât şi din art.94 alin 2 lit a) din Legea 161/2003.

• Pe acelaşi tipic, vă rugăm să studiaţi oportunitatea transformării personalului medical şi psihologilor din MAI, în funcţionari publici sau contractual, neexistând suport în lege pentru ca aceştia să ocupe funcţii de poliţie.

• Să faceţi demersuri pentru completarea urgentă a Legii 360/2002 cu o lege sau ordonanţă de urgenţă care să stabilească denumirile funcţiilor specifice de poliţie. Din 2002 până în prezent, art.22 alin 5 din L 360/2002 (“ Funcţiile şi modul de salarizare ale poliţiştilor se stabilesc prin lege, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi.”) a rămas un text iluzoriu, denumirile funcţiilor de poliţie fiind fixate, ca act primar, într-o hotărâre de guvern “secret de stat” ( 0292/2011).

• Să identificaţi toate ordinele şi instrucţiunile emise de ministrul MAI cu caracter normative şi nesecret şi care sunt considerate “în vigoare” fără a îndeplini condiţia de a fi publicate în Monitorul Oficial – sunt câteva sute după ştiinţa noastră - şi să dispuneţi înlocuirea lor urgentă cu norme care să fie publicate în Monitorul Oficial, fiind, condiţia de publicare, o condiţie de constituire de efecte juridice dar şi calitate a legii în sens material, conform blocului de convenţionalitate format din normele CEDO şi jurisprudenţa instanţei de la Strasbourg.

• Să dispuneţi declasificarea urgentă a ordinelor şi instrucţiunilor emise în materia salarizării poliţiştilor, militarilor şi personalului contractual din MAI – exemplu, OMAI S/214/2011 şi ordinele modificatoare - neexistând justificare în legea 182/2002 pentru starea acestora de secretizare. Este necesar a se face demersuri şi pentru desecretizarea HG 0292/2011 ( secret de stat) care a fost secretizată ilegal, la cererea MAI, MAPN şi SRI, ca aceste instituţii să aibă o aparenţa justificare în a secretiza ulterior, ordinele şi instrucţiunile emise în materia salarizării. HG 0292/2011 conţine ca act primar, denumirile funcţiilor de poliţie.

• Să dispuneţi declasificarea şi publicarea regulamentelor de organizare şi funcţionare a Direcţiei Generale Financiare, Direcţiei Generale de Management Resurse umane, Corpului de Control al Ministrului MAI, IGPR şi inspectoratelor judeţene de poliţie etc. Toate aceste regulamente au fost clasificate “secret de serviciu” arbitrar, fără nici o bază legală. Vă învederăm în exemplificare că ROF-ul Direcţiei Generale Anticorupţie şi ROF-ul Direcţiei Generale Juridice sunt publicate în MO.

• Să luaţi măsuri pentru sancţionarea funcţionarilor vinovaţi din Direcţia Generală Financiara, faţă de împrejurarea ca în perioada mai-iunie 2016, cca 7000 de agenţi de poliţie au avut salariul de funcţie sub minimul de 1250 lei brut, garantat prin hotărâre de guvern, şi să dispuneţi totodată calculul şi plata către funcţionarii fraudaţi, a diferenţei între salariul de funcţie brut şi 1250 lei.

• Să studiaţi oportunitatea desfiinţării actualelor grade profesionale de agenţi şi ofiţeri, acestea fiind doar o reminiscenţă a perioadei militare a poliţiei, nereflectând necesităţile actuale. Este suficient, din punctul nostru de vedere, ca funcţionarul de poliţie să fie identificat în lanţul ierarhic prin funcţia ocupată, condiţiile de studii şi atribuţiile postului, şi nu prin gradul profesional. Accesul egal al personalului de poliţie la concursurile pentru ocuparea unor funcţii vacante este îngrădit, în prezent, neconstituţional, de împărţirea artificială a poliţiştilor, în agenţi şi ofiţeri şi de condiţia deţinerii unui anumit grad profesional.

În susţinerea propunerilor noastre, vă rugăm respectuos să organizaţi o întâlnire cu sindicatul nostru, la care să poată participa eventual şi alte organizaţii sindicale care sunt interesate de reforma MAI şi a Poliţiei române.

Cu stimă,
Emil Păscuţ
Preşedinte SPR Diamantul"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne