Sindicat acuză: Poliţiştii au fost făcuţi carne de tun pentru păzirea unor biserici

Zeci de poliţişti au fost trataţi drept carne de tun, fiind închişi câte unul singur în biserici pentru a le apăra de hoţi, după ce mai multe lăcaşuri de cult au fost călcate de spărgători.
Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei
Demonstraţie de protest al poliţiştilor în Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Sindicatul Poliţiştilor Europeni Europol acuză conducerea Poliţiei Municipiului Constanţa că, în noaptea de 23 spre 24 ianuarie a închis câteva zeci de agenţi, singuri, în biserici, pentru prevenirea furturilor, tratându-i pe aceştia drept carne de tun, relatează Mediafax.

Concret, sindicatul îl acuză pe şeful Poliţiei Municipiului Constanţa, comisarul şef Tudorel Dogaru, că a conceput un plan de acţiune, în baza căruia, în intervalul 22.00 - 07.00, agenţi de la toate secţiile de poliţie au fost repartizaţi câte unul în fiecare lăcaş de cult de pe raza municipiului Constanţa, ceea ce a pus în pericol viaţa poliţiştilor.

"Vorbim de aproximativ 50 de lăcaşe de cult în care a fost închis, la propriu, câte un poliţist. Doar el şi Dumnezeu, într-o comuniune ce a durat nouă ore, timp în care a avut ocazia unică de a fi în dialog cu divinitatea. Cu excepţia Secţiei 2 Poliţie, unde colegii au sesizat reprezentanţii filialei Constanţa a Sindicatului Poliţiştilor Europeni EUROPOL, şi unde au fost planificaţi câte doi poliţişti, la toate celelalte secţii, poliţiştii au fost carne de tun”, se precizează în comunicatul sindicatului.

De asemenea, sindicatul mai acuză că bisericile sunt "probabil, singurele instituţii care, în mod ciudat, nu trebuie să respecte Legea 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor - republicată, în sensul că nu îşi asigură bunurile cu agenţi de pază."

Pe de altă parte, IPJ Constanţa susţine că dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora.

"Dispozitivele au fost constituite în aşa fel încât au existat poliţişti atât în interiorul clădirilor vizate, cât şi în exteriorul acestora, pentru a exista posibilitatea unei reacţii prompte, proporţionale şi eficiente, în situaţia în care ar fi fost depistate persoane bănuite de comiterea infracţiunii de furt”, susţine conducerea IPJ Constanţa.