Sindicaliştii picheteză Cotroceniul. "Preşedintele să-şi ia în serios rolul de mediator!" (Video)

Nemulţumiţi că România a ajuns pe primul loc în Europa la număr de salariaţi aflaţi în risc de sărăcie, că ţara, deşi are creştere economică are cetăţeni săraci sau foarte săraci, sindicaliştii afiliaţi BNS au ieşit să protesteze la Cotroceni.
Protest BNS la Cotroceni, 30 mai 2016.
Protest BNS la Cotroceni, 30 mai 2016. (Epoch Times)
Se încarcă player-ul...

În jur de 300 de sindicalişti au pichetat luni, Palatul Cotroceni, acesta fiind cel de al doilea protest consecutiv organizat de Blocul Naţional Sindical (BNS). Protestele vor continua şi zilele următoare, scopul acestora fiind de a-l determina pe preşedintele Iohannis să-şi ia în serios rolul de mediator între stat şi societate.

"Concret îi cerem preşedintelui să îşi ia în serios rolul de mediator între stat, puterile statului şi societate, îi cerem să convoace o întâlnire, cu caracter de urgenţă, sub medierea sa, intre partenerii sociali şi Guvernul Cioloş pentru a identifica elementele de natură legislativă care trebuie modificate în regim de urgenţă de Guvernul Cioloş. În al doilea rând, să ceară Guvernului Cioloş să-şi respecte obligaţiile legale, şi anume de a transmite un punct de vedere Parlamentului pe iniţiativa civică vizând modificarea Codului Muncii şi, nu în ultimul rând, îi cerem preşedintelui să se ducă în Parlamentul României şi să adreseze un mesaj Parlamentului, astfel încât proiectele de legi care au legătură cu piaţa muncii, cu dialogul social cu relaţiile industriale să nu mai zacă prin sertare ci să fie luate în dezbatere, să meargă în plen şi să fie aprobate.", a explicat pentru Epoch Times Dumitru Costin, preşedintele BNS motivul pentru care protestele s-au mutat din faţa Guvernului unde au loc în mod tradiţional, la Cotroceni.

Liderul sindical a explicat că protestele au loc la Cotroceni, pe motiv că "instituţiile statului de drept nu funcţionează", motiv pentru care sindicatele îi cer Preşedintelui să-şi exercite prerogativele constituţionale.

"Parlamentul României stă mai tot timpul în vacanţă, Guvernul României nu-şi îndeplineşte atribuţiile legale... Va dau un exemplu, BNS susţine o iniţiativă civică de modificare a Codului Muncii. Ea se afla în Parlament de 2 ani de zile. Preşedintele Comisiei de muncă de la Camera Deputaţilor a cerut, aşa cum prevede legea, ca Guvernul să transmită un punct de vedere la această iniţiativă", a declarat Costin, acuzând ca de doi ani de zile guvernele, fie ele Ponta sau Cioloş nu au dat curs acestei cereri.

Dumitru Costin a mai acuzat că modificarea Codului Muncii făcută în 2011 a avut efecte dezastruoase în plan social. Astfel, România a ajuns, în 5 ani, pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte procentul de salariaţi plătiţi cu salariul minim sau sub salariul minim. O evaluare făcută în 2015 arată că 44% din salariaţi sunt plătiţi la aceste valori infime. România este pe primul loc în Europa la număr de salariaţi aflaţi în risc de sărăcie - 18% faţă de 9% media europeană. Avem una dintre cele mai scăzute rate de absorbţie a tinerilor pe piaţa muncii.", a precizat Costin.

O altă nemulţumire majoră a salariaţilor vizează faptul că România are "cel mai toxic mod de redistribuire a valorii adăugate. Grosul banilor se duce spre profit, spre capital, foarte puţin mai rămâne pentru plata salariilor. Astfel încât statul a ajuns ca din bruma de bani pe care îi mai încasează, să asiste social salariaţi, ceea ce e o aberaţie."

Reamintim că protestele la Cotroceni au început pe 25 mai, când sindicatele din industria de apărare, au pichetat între orele 11.00 şi 14.00 sediul Preşedinţiei, împreună cu organizaţiile sindicale din sector afiliate la Cartel Alfa. Sindicaliştii au acuzat că în timp ce bugetul armatei creşte, industria autohtonă de armament e pusă pe butuci căci MApN comandă armament second hand din import, ocolind producătorii autohtoni.

Marţi va fi rândul sindicatelor din agricultură să picheteze, urmând ca joi în faţa Cotroceniului să ajungă angajaţii din industria constructoare de automobile şi subansamble auto şi din transporturi, iar vineri sindicatele din energie.