Sindicaliştii din penitenciare, cu jalba la Guvern. Cer demiterea lui Tudorel Toader

Angajaţii din penitenciare îl acuză pe ministrul Justiţiei de incompetenţă şi lipsă de responsabilitate şi cer demiterea acestuia. De asemenea, sindicaliştii îi cer premierului să se implice pentru rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă domeniul.
Tudorel Toader
Tudorel Toader (Mihut Savu / Epoch Times)

Veniţi luni la guvern pentru discuţii cu premierul Dăncilă, sindicaliştii din penitenciare cer demiterea ministrului Justiţiei pentru incompetenţă şi lipsă de responsabilitate, precum şi rezolvarea problemelor grave cu care se confruntă angajaţii din domeniu.

În cazul în care doleanţele nu le vor fi rezolvate, sindicaliştii anunţă proteste.

Concret, în jur de 100 de lideri de sindicat din penitenciare i-au solicitat o întâlnire premierului Dăncilă, propunând următoarea agendă de discuţii:

"1. Demiterea ministrului Tudorel Toader pentru incompetenţă şi lipsă de responsabilitate

  • Tudorel Toader şi-a asumat conducerea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, considerând că un sistem care funcţionează 24 de ore din 24 şi 7 zile din 7, poate fi gestionat la fără frecvenţă printre întâlniri cu ambasadori, deplasări internaţionale, mai mult sau mai puţin justificate, şi războaie cu magistraţi.
  • Această atitudine iresponsabilă a dus la întârzierea unor proiecte de acte normative şi transmiterea cu mare întârziere pe circuitul de avizare şi aprobare, astfel fiind blocate modernizări şi construcţii de penitenciare, acordarea unor drepturi pentru personal şi chiar împiedicată punerea în libertate a unor deţinuţi.
  • Din raţiuni ce ţin de economia de text, notăm succint că aspecte negative şi ocuparea netransparentă a unor funcţii de management superior din sistemul penitenciar prin împuterniciri repetate dar şi refuzul de a dispune măsuri în cazul favorizării deţinuţilor-vip, deşi există probe şi indicii concrete în acest sens.
  • Cel mai grav este însă faptul că ministrul Tudorel Toader nu a dus la bun sfârşit nici un proiect dintre cele pe care le-a prezentat în repetate rânduri referitor la sistemul penitenciar. Nici măcar recursul compensatoriu, aspect nu tocmai pozitiv pentru societate dar prioritatea politică a anului 2017, nu-i aparţine.
  • Vom solicita, deci, prim-ministrului Dăncilă să-l demită pe domnul Tudorel Toader, acesta demonstrând într-un an şi trei mandate că un CV stufos nu poate gestiona de unul singur Justiţia în ansamblu şi sistemul penitenciar ca parte componentă. Este nevoie de o viziune modernă şi de responsabilitate.

2. Îmbunatăţirea condiţiilor de lucru din penitenciare

  • Încă de la protestele din august 2017 Guvernul a promis Standarde pentru condiţiile de lucru din penitenciare şi un Plan de investiţii pentru îmbunatăţirea acestora.
  • Pentru că acestea încă nu există, deşi de ceva timp - prin lege - condiţiile din toate penitenciarele sunt considerate improprii, vom cere prim-ministrului Dăncilă să dispună măsuri concrete pentru realizarea acestor promisiuni.
  • Reamintim ca un angajat din sistemul penitenciar petrece în aceste condiţii improprii - definite astfel conform legii 169/2017 - în medie, 23 de ani, în vreme ce un deţinut petrece, în medie, sub 4 ani.
  • Precaritatea şi lipsa unor dotări elementare pune în pericol siguranţa penitenciarelor, doar în anul 2017 fiind înregistrate 1.017 de agresiuni între deţinuţi şi 78 de agresiuni la adresa personalului şi descoperite 5255 de obiecte interzise (droguri, telefoane mobile, cutiţe improvizate, etc).

3. Plata orelor suplimentare restante pentru angajaţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională

  • Recent, ministrul Justiţiei a prezentat o statistică a celor peste 1 milion de ore suplimentare nerecuperate şi neplătite în ultimii doi ani, eliminând în mod cinic datoria faţă de colegii care - între timp - au părăsit sistemul penitenciar.
  • În consecinţă vom solicita recalcularea şi plata orelor suplimentare restante către toţi foştii şi actualii angajaţi ai sistemului penitenciar pentru ultimii 3 ani de zile, legea limitând la această durată posibilitatea recuperării unui drept furat.
  • Având în vedere valoarea totală a pagubelor produse angajaţilor, estimăm peste 20 de milioane de lei, în perioada următoare ne rezervăm dreptul de a acţiona în judecată, începând cu ministrul justiţiei, toate persoanele vinovate această situaţie.
  • Precizăm că măsura recent aprobată în Parlament la presiunea sindicatelor din penitenciare şi poliţie, nu rezolvă problema restanţelor de peste 1 milion de ore suplimentare şi, prin plafonarea la 3% dintr-o fracţie a fondului de salarii, nu acoperă necesarul real.

4. Eliminarea deficitului de personal

  • Ministerul Justiţiei informa Guvernul în decembrie 2017 că deficitul de personal raportat la standardele unei funcţionări normale este de aproximativ 8.000 de posturi, sau de aproximativ 4.000 raportat la statele de funcţii existente, în contextul în care în ultimii 2 ani, 1 angajat din 4 a părăsit sistemul penitenciar.
  • Cerem prim-ministrului României să deblocheze procedurile de concurs astfel încât să poată fi ocupate posturile vacante cel puţin până la nivelul celor existente în statele de funcţii aprobate (aprox. 4.000 de posturi vacante), dacă respectarea standardelor este imposibilă.

5. Repararea inechităţilor produse de legislaţia haotică de salarizare şi pensionare

  • Legea-cadru 153/2017 a salarizării personalului bugetar, se dovedeşte discriminatorie şi extrem de costisitoare pentru bugetul de stat, adăugând peste 12 miliarde de lei (noi) la povara bugetară prin creşteri salariale aplicate discreţionar şi cu ţintă aparent electorală.
  • Pentru eliminarea acestor discriminări cerem prim-ministrului Dăncilă ca angajaţii din sectorul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională să beneficieze de tratament egal cu cei cărora, dintr-un calcul pur politic, diversele echipe Dragnea aflate în Guvern au decis să le mărească salariile.
  • În august 2017 Guvernul a decis prin OUG 56 să reducă cu 25% pensiile militare, începând cu data de 15 septembrie acelaşi an, prin introducerea unei plafonări discriminatorii pentru viitorii pensionari militari, în această categorie intrând şi foştii angajaţi ai penitenciarelor.
  • Vom propune prim-ministrului Dăncilă acordarea pentru toţi pensionarii militari a unei sume compensatorii, de natura celei acordate deja la punerea în aplicare a primei legi unitare a salarizării, pentru acoperirea eventualelor pierderi.

6. Modificări legislative şi proiecte urgente
În măsura în care există interes şi timp vom abordă şi (i) problema Statutului poliţistului de penitenciare, care este încă este în faza de proiect pe undeva pe la Ministerul Justiţiei, (ii) situaţia proiectelor privind modernizarea şi construcţia penitenciarelor care rămân la faza de bune intenţii şi de construcţii anunţate dar niciodată demarate, dar şi (iii) necesitatea asigurării unui cadru legal şi instituţional pentru protecţia personalului din penitenciare împotriva agresiunilor din ce în ce mai frecvente din partea deţinuţilor", se arată în comunicatul remis Epoch Times.

Sindicaliştii precizează că, deşi sunt deschişi la dialog, nu îşi fac mari speranţe şi sunt pregătiţi pentru continuarea protestelor.

"În data de 24 martie 2018, angajaţii din penitenciare vor participa la proteste alături de poliţişti, problemele referitoare la condiţii de lucru, risc profesional şi salarizare fiind comune.

Ulterior, dacă Guvernul rămâne insensibil, vom declanşa proteste la fiecare penitenciar din sistem şi vom apela încă o dată la refuzul de efectuare a orelor suplimentare, situaţie de natură a bloca activitatea penitenciarelor. Sperăm însă că, între timp, Guvernul să reacţioneze şi să nu fie nevoie de aceste măsuri extreme", se mai precizează în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne