Sindicaliştii din învăţământ, la Olguţa Vasilescu în poartă: Legea salarizării a creat haos

Din septembrie 2017, din cauza Legii salarizării, profesorii pierd în fiecare lună 300, 400 de lei la salariu, acuză cadrele didactice venite să picheteze Ministerul Muncii.
(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
(Arhivă 2014) Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

În jur de 100 de cadre didactice afiliate Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) au pichetat, miercuri, sediul Ministerului Muncii, nemulţumite că în urma aplicării noii legislaţii a salarizării bugetarilor pierd sume importante din venit. O delegaţie a protestatarilor a fost chemată la discuţii cu ministrul Olguţa Vasilescu.

Concret, sindicaliştii cer modificarea de urgenţă a Legii cadru nr. 153/2017, privind salarizarea bugetarilor, acuzând că acest act normativ a creat discriminări atât în rândul angajaţilor din sistemul bugetar cât şi în rândul celor din învăţământ. Reîncadrarea personalului didactic, pe această lege, începând cu data de 1 iulie 2017, a dus la situaţii absurde prin care personalul didactic necalificat este mai bine plătit decât personalul didactic calificat cu definitivat, grad didactic II sau chiar grad didactic I, susţine FSLI.

"Principala noastră revendicare se referă la Legea salarizării, care este aplicată foarte prost şi a creat haos în sistemul de învăţământ. Legea este aplicată după ureche şi fiecare înţelege ce vrea din ea. Din luna septembrie 2017, din cauza Legii salarizării, profesorii pierd în fiecare lună 300, 400 de lei la salariu brut", a declarat pentru Mediafax Mircea Nicolae, sindicalist.

"Avem cele mai mici salarii din sistemul bugetar românesc. Prin Legea salarizării există mari probleme cu salariile profesorilor care intră în concediu medical, pentru că legea este aplicată foarte prost. Am colegi care au pierdut chiar şi 400 din net după ce au intrat în medical", a apreciat la rândul său profesoara Granina Pascal.

Pe lângă problemele salariale, cadrele didactice se declară revoltate şi de subfinanţarea cronică a învăţământului. Sindicaliştii atrag atenţia că în unele şcoli s-a ajuns să li se ceară părinţilor bani de bănci pentru copii şi că de ani de zile profesorii tot cer alocarea a 6% din PIB fără succes.

Sindicaliştii vor picheta şi mâine ministerul condus de Olguţa Vasilescu.