Sindicaliştii din Apărare ies şi ei în stradă : "Guvernul nu şi-a respectat angajamentul!"

În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare au rămas nerezolvate, susţin angajaţii din domeniu.
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei
Miting de protest al sindicatelor din Cartel ALFA desfăşurat în faţa Guvernului României, la Piaţa Victoriei (Epoch Times România)

Sindicatele din industria de apărare din cadrul CNS Cartel ALFA şi BNS vor picheta la Guvernul României, în zilele de 15 şi 16 mai, între orele 11.00 şi 13.00. Motivul protestului este nerespectarea angajamentului Guvernului privind situaţia Industriei pentru Apărare.

"În ciuda angajamentelor reprezentanţilor Guvernului, problemele majore cu care se confruntă companiile şi salariaţii din industria de apărare, semnalate de sindicatele din domeniu, au rămas nerezolvate", transmit sindicaliştii în comunicatul de presă remis Epoch Times.

"Legea 232/2016, privind industria naţională de apărare, prevede nişte facilităţi de care beneficiază filialele din această industrie. Astfel, la fiecare început de an trebuie să se emită o Hotărâre de Guvern prin care se alocă fondurile necesare menţinerii specialiştilor în sector. Este o problemă majoră de securitate păstrarea personalului calificat din domeniu. Astfel, aceşti oameni se orientează către alte sectoare care au nevoie de specialişti. De asemenea, este urgentă găsirea unor soluţii de salarizare decentă pentru atragerea tinerilor în acest domeniu, ceea ce ar duce la o majorare a producţiei şi la un câştig mai mare pentru bugetul de stat;

- Nu s-a realizat o planificare a minimului de investiţii care ar putea să ajute societăţile din industria de apărare în dezvoltarea relaţiilor comerciale (programe de modernizare, retehnologizare, dezvoltare pentru societăţile din domeniu), astfel încât societăţile româneşti să poată intra în competiţia de pe piaţa mondială.

- Alternativ, aceste societăţi comerciale să fie transformate în agenţii naţionale, aşa cum prevede Uniunea Europeană, astfel încât ele să nu funcţioneze după principiile concurenţei în materie pe piaţa liberă, ci după o strategie naţională în domeniu.

Modificarea legii offset-ului, pentru impunerea obligativităţii ca un procent din contractele de achiziţie de tehnică militară să fie investite în economia Românească, astfel încât să se asigure că din totalul de 2% din PIB o parte să rămână în ţară şi să ajute la dezvoltarea industriei de profil autohtone.

În contextul în care guvernul actual, partidele politice care îl susţin, cât şi cel anterior susţin că sectorul de apărare reprezintă o prioritate, cerem ca acest lucru să se concretizeze în respectarea angajamentelor şi rezolvarea de urgenţă a problemelor semnalate", concluzionează sindicatele.