Sina Chinei domină Weibo prin falsificarea fanilor

O captură de ecran a raportului TMT Post, ce documentează presupusele conturi false de pe Sina Weibo.
O captură de ecran a raportului TMT Post, ce documentează presupusele conturi false de pe Sina Weibo. (The Epoch Times)

Compania online de media chineză Sina a declarat că are 500 de milioane de oameni - aproape o treime din populaţia Chinei - pe platforma sa asemănătoare cu Twitter, numită Weibo. Dar un raport recent sugerează că cifra include multe conturi frauduloase "zombie", menite să umfle numerele.

Un raport intitulat "Iluzia şi umbra din spatele numerelor înfloritoare de pe Sina", a fost publicat la TMT Post, un canal media chinez online, care se concentrează pe cercetarea de piaţă în tehnologia online. Autorul acestuia, Wang Shuai, lucrează pentru Compania de Consultanţă CCID Limited. Raportul a fost ulterior şters de pe site-ul web.

Din cei 500 de milioane de utilizatori Sina înregistraţi pe Weibo, numărul de utilizatori activi zilnic a fost de 46,3 milioane - o creştere de 74%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor publicate recent de către companie.

100 de milioane de zombies

Conform articolului lui Wang Shuai, Sina a adoptat mai multe metode "secrete" pentru a încerca să-şi facă afacerile profitabile, în special prin crearea de utilizatori falşi de pe ale căror conturi pot comenta şi vota.

"Personalul tehnic Sina a dezvoltat o platformă internă Weibo, cu peste 100 de milioane de "utilizatori", iar numărul este în continuă creştere pe o scară largă. Cu toate acestea, aşa-numiţii utilizatori sunt toţi "morţi"; unii dintre ei sunt fani zombie, iar unii încă respiră".

Termenul "zombie" se referă la conturile cu poze de profil care urmăresc alte conturi, dar nu au fani şi nu postează comentarii, în timp ce aceia care "încă respiră" postează practic comentarii.

Cu toate acestea, totul e generat de calculator, scrie Wang. Ei se urmăresc unul pe altul şi comentează şi votează unul pentru celălalt. Apoi, Sina încearcă să vândă spaţiul publicitar pe baza numerelor create de toată această activitate falsă, susţine Wang.

Alături de aceasta este o industrie de vânzare a fanilor falşi Weibo. Wang citează unele preţuri din 2013: 0,8 cenţi pe o mie de fani zombie, 4,5 dolari pe o mie de super fani (cu mai puţin de 100 de fani fiecare), 5,6 dolari pe o mie de fani premium (cu sute de fani şi peste 100 de postări) şi 16 dolari pe o mie de fani personalizaţi.

Cumpărători pot determina, de asemenea, activităţile hoardele lor de zombie.

Afacerea Sina

Între 11 şi 17 februarie, Sina a avut cel mai mare număr de vizitatori din cele cinci platforme Weibo chineze (sau de "microbloging") - Sina, QQ Tencent, Sohu, NetEase şi Digu - conform datelor de la Centrul de Informare al Internetului din China. Concret, Sina a reprezentat 63,5% din traficul total al Weibo, a avut cel mai mare număr de vizualizări de pagini, respectiv 80.6% şi cel mai lung timp de utilizare, 81.2% în timpul acestei perioade.

Deşi Sina este mândră să fie numărul unu şi a investit masiv în platforma sa Weibo, aceasta nu s-a bucurat de profituri pe măsură.

În raportul său financiar recent din 2012, Sina a realizat un venit net de 139 milioane de dolari, un profit net de 2.4 milioane de dolari, ceea ce reprezintă o scădere cu 74.3% faţă de 2011.

Articol TMT Post atribuie această pierdere marilor investiţii pe care Sina le-a pompat în personal, spaţii de birouri, precum şi în costurile de vânzare pentru afacerile sale Weibo. Cu toate acestea, raportul financiar arată că cifra de utilizare activă zilnică a Sina este mai mică de 10% din numărul total de utilizatori înregistraţi revendicaţi de aceasta.

Herman Yu, ofiţerul financiar şef al Sina, a declarat că compania a pierdut 93 de milioane de dolari din cauza afacerilor sale Weibo, a informat, la 20 februarie, presa continentală NetEase.