Simţul civic sporeşte grija pentru oameni şi oraş. Târgul de iniţiative cetăţeneşti, ediţia a III-a

Afiş Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti
Afiş Târgul de Iniţiative Cetăţeneşti (CeRe)

Cea de-a treia ediţie a Târgului de iniţiative cetăţeneşti va avea loc pe 1 octombrie 2016, la Centrul Cultural ARCUB Gabroveni (Str. Gabroveni nr. 50 – 53). Evenimentul este organizat de CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică, cu sprijinul Reţelei Civice Bucureşti (RCB) şi ARCUB Centrul cultural al Municipiului Bucureşti.

"Dacă la ediţiile precedente ale Târgului bucureştenii au avut prilejul să afle care sunt cele mai active grupuri civice din cartierele bucureştene, la ediţia din acest an vom avea ocazia să vedem cum s-au consolidat acestea în Reţeaua Civică Bucureşti. În plus, anul acesta vor participa şi comunităţi civice care militează pentru cauze ce depăşesc graniţele cartierelor şi oraşelor, urmărind schimbări structurale la nivelul societăţii. Pe 1 octombrie 2016 aşteptăm peste 20 de comunităţi civice care sunt active la firul ierbii sau sunt implicate în campanii naţionale de advocacy.", precizează CeRe, într-un comunicat remis Epoch Times.

Potrivit CeRe, printre noutăţile Târgului de iniţiative cetăţeneşti de pe 1 octombrie se numără:

  • Lansarea “Hărţii victoriilor civice din Bucureşti”, o platformă online care centralizează grupurile civice active în oraş şi reuşitele acestora;
  • “De vorbă cu consilierul tău” – formatul evenimentului va permite celor prezenţi la târg interacţiunea cu consilieri locali şi funcţionari publici, pe subiecte de interes la nivelul fiecărui sector;
  • Lansarea Ghidului Juridic - un instrument care prezintă acţiuni în instanţă ale grupurilor civice şi organizaţiilor neguvernamentale pe teme legate de transparenţă şi urbanism.

“În ultimii ani, sintagma « grup civic » şi-a făcut loc în vocabularul românilor. Tot mai mulţi au înţeles că doar unindu-şi eforturile pot reprezenta o voce demnă de luat în seamă de autorităţi. Trecem cu paşi mici, dar siguri, de la acţiuni individuale la acţiuni colective.

La ediţia de anul acesta depăşim graniţa cartierelor bucureştene şi aducem în acelaşi loc cauze care contribuie la schimbări sociale structurale, centrate pe valori umaniste.” , declarat Oana Preda, director executiv CeRe.

De-a lungul timpului, toate aceste iniţiative au contribuit la creşterea sentimentului de apartenenţă la o comunitate civică, motivată să colaboreze şi să propună autorităţilor locale sau naţionale proiecte şi politici bazate pe nevoile reale din societatea românească. Târgul de Iniţiative Civice promovează comunităţile cu spirit civic în rândul publicului larg şi este un prilej de interacţiune cu reprezentanţi ai autorităţilor publice.

Vezi aici iniţiativele cu care s-au prezentat anul trecut grupurile civice şi organizaţiile participante la târg. Urmăreşte noutăţile despre cea de-a treia ediţie a Târgului de iniţiative cetăţeneşti pe pagina evenimentului