"Siguranţa cetăţeanului nu e negociabilă!" - Iohannis somează Guvernul să vină urgent cu soluţii după "Marea Eliberare"

Ieşit în conferinţă de presă pe fundalul valului de infracţiuni care cutremură România, preşedintele Klaus Iohannis a transmis că nu este acceptabil ca în loc de rezolvări să se caute vinovaţi (în guvernările anterioare) şi a cerut repetat şi apăsat Guvernului să vină rapid cu o soluţie.
Preşedintele Klaus Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis (presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă la Cotroceni, Guvernului Dăncilă să vină cu soluţii după scandalul declanşat de recursul compensatoriu.

"Vreau să o menţionez este chestiunea recursului compensatoriu. Foarte mulţi au observat şi s-a discutat foarte mult în diferite emisiuni şi alte medii despre delincvenţi care au fost eliberaţi mai repede decât au avut sentinţa în baza a ceva ce se numeşte recursul compensatoriu, adică au fost eliberaţi mai repede fiindcă condiţiile în închisorile din România sunt proaste. Această chestiune a fost posibilă în baza unei legi care este în vigoare. Pe de altă parte, trebuie să spun foarte clar şi răspicat: siguranţa cetăţeanului român nu este negociabilă. Aşadar, trebuie să tragem câteva concluzii şi asta rapid şi să venim cu măsuri care permit omului de rând să stea liniştit acasă şi să nu se teamă că un delicvent eliberat vine peste el. Am observat tot felul de poziţii şi la guvernanţi, şi din majoritatea parlamentară, dar şi din opoziţie, care toate seamănă între ele. Se caută un vinovat pentru această lege. Eu vă spun clar: nu asta este soluţia. Căutarea vinovaţilor în alte guvernări şi în alte majoraţii nu a rezolvat încă niciodată vreo problemă", a declarat Iohannis.

În acest context, şeful statului a solicitat Guvernului să ia atitudine.

"Şi de aceea, solicit Guvernului României să facă într-un timp scurt o analiză profundă şi să vină cu soluţii. Repet: Solicit Guvernului o analiză profundă şi prezentarea de soluţii! Aceste soluţii trebuie să vină de la Guvern, de la Ministerul de Justiţie, se poate intra în procedură foarte rapid în Parlament, se poate corecta legislaţia. Singurul lucru care nu este acceptabil este ca lumea să vină şi să caute vinovaţi în loc să caute soluţii. Repet: solicit Guvernului României să vină urgent cu soluţii pentru această chestiune", a subliniat Iohannis.