Sigmar Gabriel: criza refugiaţilor a fost creată de intervenţionismul american

Germania răspunde acuzaţiilor lui Donald Trump, declanşând un război al declaraţiilor, înainte de învestirea noului preşedinte american
Vice cancelarul şi ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel.
Vice cancelarul şi ministrul german al economiei, Sigmar Gabriel. (Tobias Schwarz/AFP/Getty Images)

După două interviuri ale lui Donald Trump, pentru ziarele Bild şi Sunday Times, peste weekend, luni a fost rândul Germaniei să răspundă la afirmaţiile noului preşedinte american.

Una dintre cele mai dure remarci făcute de Donald Trump în timpul interviurilor sale a fost despre Angela Merkel, care ar fi făcut o "eroare catastrofală" în criza refugiaţilor, care ar ameninţa, conform magnatului american, cu diluarea identităţii europenilor.

Donald Trump a mai folosit prilejul pentru a ameninţa compania BMW cu o suprataxă de 35% pe piaţa din SUA, în cazul în care continuă planurile sale de a crea o uzină auto pentru Seria 3 în Mexic.

Răspunsul furtunos al Berlinului nu s-a lăsat aşteptat.

Vicecancelarul german şi ministru al Economiei, Sigmar Gabriel, a declarat luni că o suprataxă aplicată importurilor germane ar reprezenta "o trezire brutală" a constructorilor americani de autovehicule care sunt deja dependenţi de legăturile comerciale transatlantice.

“Cred că cea mai mare fabrică a BMW este deja în SUA - în Spartanburg [South Carolina],” a afirmat Gabriel, liderul partidului Social-democrat, de centru-stânga, într-un interviu pentru acelaşi Bild.

“Industria auto americană s-ar trezi dimineaţa următoare cu un gust amar dacă toate componentele care nu se produc în SUA ar ajunge la ei cu o suprataxă de 35%. Cred că o asemenea măsură ar slăbi industria auto şi ar face totul mai scump".

În interviurile sale, Trump a afirmat că relaţia comercială dintre SUA şi Germania nu este "echilibrată", SUA cumpărând multe autovehicule germane în timp ce lucrul nu este reciproc în Germania.

Răspunsul lui Gabriel, când a fost întrebat cum vede rezolvarea problemei a fost "construiţi maşini mai bune"

Interviul lui Trump a avut un efect negativ la bursa din Frankfurt asupra acţiunilor companiilor BMW, Daimler şi Volkswagen, care au căzut luni - cele ale BMW cu 0.85%, ale Daimler cu 1,54% şi ale Volkswagen cu 1,07%.

Răspunzând la comentariile făcute de Donald Trump cu privire la Angela Merkel, Gabriel a fost la fel de tranşant, afirmând că lucrul care a destabilizat regiunea a fost politica expansionistă a SUA.

Criticând dur politica externă al SUA – şi implicit administraţia Obama, iar indirect pe fostul secretar de Stat, Hillary Clinton, care a construit intervenţia în Orientul Mijlociu, făcută în primul mandat al lui Barack Obama, Gabriel a mers până într-acolo încât a afirmat că „există o legătură între politica intervenţionistă a SUA, în special războiul din Irak, şi criza refugiaţilor, iar acesta este motivul pentru care eu consider că nu ar trebui să ne spunem unul altuia ce am făcut bine sau rău, ci ar trebui să găsim mijloace de a asigura pacea în regiune şi să facem totul pentru ca oamenii să poată găsi acolo o casă”.

“În acest sens Germania şi Europa deja fac progrese enorme – şi acesta este un alt motiv pentru care nu am considerat oportun să vorbesc despre cheltuieli de securitate – însă Trump spune că noi cheltuim prea puţin pentru finanţarea NATO. Dar noi avem cheltuieli gigantice cu adăposturile de refugiaţi din regiune, iar acestea sunt şi ele rezultate ale politicii intervenţioniste ale SUA”.

Gabriel, care este un favorit al partidelor de centru-stânga în viitoarele alegeri din Germania programate în luna septembrie, a mai adăugat că alegerea lui Trump ar trebui să încurajeze europenii să îşi susţină punctele de vedere.

“Pe de o parte, Trump este un preşedinte ales. Când va ajunge în funcţie, va trebui să cooperăm cu el şi cu administraţia sa – respectul pentru o alegere democrată cere acest lucru” a declarat Gabriel. “Pe de cealaltă parte, trebuie să ai suficientă încredere. Nu trebuie să devenim supuşi. Afirmaţiile sale despre lucruri legate de comerţ, despre modul în care va trata producătorii germani de autovehicule, lucrurile despre NATO, părerile sale despre UE – toate acestea necesită încredere nu numai din partea noastră ca germani, ci din partea tuturor europenilor. Nu îi suntem inferiori, avem şi noi ceva de adus în conversaţie”.

În ciuda faptului că Angela Merkel nu a răspuns afirmaţiilor lui Donald Trump, şi a refuzat să comenteze interviul într-o conferinţă de presă ţinută împreună cu premierul neo zeelandez Bill English, conform purtătorului său de cuvânt, Steffen Seibert, cancelarul a citit interviurile „cu interes” dar a declinat să comenteze până când Trump va fi pus în funcţie, vineri 20 ianuarie.

“Aşteptăm deocamdată ca Trump să-şi înceapă mandatul, moment după care vom începe să lucrăm împreună cu noul guvern” a declarat Seibert adăugând că „este o poziţie clară asupra punctelor de vedere ale noului preşedinte american, însă părerile cancelarului asupra unora dintre aceste probleme sunt la fel de tranşante".

Martin Schäfer, purtător de cuvânt pentru Ministerul german de Externe, a rejectat afirmaţia lui Trump conform căreia „UE ar fi un vehicul pentru Germania”, spunând că „pentru guvernul german Europa nu a fost niciodată un mijloc prin care să obţină un scop, ci o comuniune de credinţă, care, în momente în care vechile rânduieli cad, este mai importantă ca oricând”.

Ministerul german a respins deasemenea ideea lui Trump de a crea „zone de securitate” în Siria, pentru a duce acolo refugiaţii, pe motiv că ar fi mai ieftine decât acceptarea lor în Europa.

Răspunsul german, care ridică întrebări asupra acţiunilor Rusiei în Siria şi a refuzului Marii Britanii de a se implica militar în Siria când Barack Obama propunea impunerea unei zone no-fly - a fost că „ce înseamnă o asemenea zonă de securitate este peste înţelegerea mea, şi va trebui explicat”. Schäfer a punctat din nou că nu există suficientă voinţă politică în cadrul comunităţii internaţionale pentru a acorda sprijinul militar necesar instaurării unei zone no-fly deasupra Siriei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe