„Sieranevada”- „o realizare cinematică incredibilă”- câştigă premiul cel mare la Festivalul de Film de la Chicago

Filmele „Sieranevada” şi „Bacalaureat” au câştigat premii importante la cea de-a 52-a ediţie a Festivalului de Film de la Chicago.
Scenă din filmul „Sieranevada”, de Cristi Puiu
Scenă din filmul „Sieranevada”, de Cristi Puiu (theplaylist.net)

Cea de-a 52-a ediţie a decernării premiilor Festivalului Internaţional de Film de la Chicago, i-a adus regizorului-scenarist Cristi Puiu, premiul cel mare, pentru "Sieranevada", anunţă Chicago Tribune. Premiul Gold Hugo (Hugo de Aur), numit după un zeu mitologic al descoperirii, de origine obscură, i-a fost atribuit regizorului român pentru cel mai bun film din categoria Competiţie internaţională.

„Consemnarea a ceea ce pare a fi realitate în loc de ficţiune, la orice nivel, este prezentată de ca şi cum nu s-a făcut niciun efort pentru asta. Filmul este o realizare cinematică incredibilă care cufundă spectatorul într-o reuniune de familie, făcându-l conştient de ea, nu doar la nivel personal, ci prin întruchiparea spiritului timpului în care trăim”, sunt cuvintele cu care Festivalul motivează alegerea.

Autorul Morţii domnului Lăzărescu a mai primit şi premiul Silver Hugo pentru regie. Motivaţia premiului: „Pentru un control fără discontinutăţi asupra unei distribuţii întinse, care se comportă cât de natural şi veridic posibil, cât şi pentru poziţionarea camerei de filmat ca un observator intim”.

Bacalaureat” a primit două premii Silver Hugo pentru scenariu şi rol principal.

Cristian Mungiu, în calitatea sa de scenarist, a impresionat prin „naraţiunea care îmbină suspensul cu felia de viaţă, creând structura unei poveşti poliţiste în timp ce stă extrem de aproape de personajul principal”.

„Extrem de captivante” au fost, la Adrian Titieni, „întruchiparea iubirii filiale precum şi insistenţa de a controla viitorul fetei”.

Premiul special al juriului a fost acordat filmului Iranian "The Salesman", în regia lui Asghar Farhadi, cineast premiat cu Oscar şi Globul de Aur.

Regizorul rus Andrei Konchalovsky a primit de la directorul Michael Kutza, cel care a înfiinţat festivalul, premiul Fondatorului pentru drama alb-negru despre Holocaust "Paradise".

"Sieranevada", propunerea României pentru o nominalizare la Oscar pentru "cel mai bun film străin în altă limbă decât engleza", va rula, luni în Chicago, la AMC River East 21.

Juriul care a acordat aceste distincţii a fost prezidat de actriţa Geraldine Chaplin.

Celelalte filme câştigătoare pot fi văzute aici