Siegfried Mureşan trage un semnal de alarmă: minus 200.000 de locuri de muncă pentru România

Rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene a însemnat 200.000 de locuri de muncă mai puţin pentru România, susţine Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

România a avut o rată de absorbţie a fondurilor europene alocate pentru perioada 2007 - 2013 de doar 59%, la sfârşitul anului 2015. Dacă această rată ar fi ajuns aproape de 100%, atunci, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureşan, în România s-ar fi putut crea cu 200.000 de locuri de muncă mai mult.

"Fondurile europene reprezintă principalul angajator din România. În 2015, 304.000 de români aveau un loc de muncă datorită investiţiilor din fonduri europene, conform datelor Ministerului Fondurilor Europene făcute publice joi, 4 februarie a.c. Practic, anul trecut, echivalentul populaţiei unui judeţ de dimensiuni medii lucra în proiecte şi afaceri finanţate din fonduri UE.

Mai mult, conform MFE, la finalul anului 2015, salariul mediu net al românilor era cu 25,4% mai mare decât ar fi fost fără investiţiile din fonduri europene. Asta înseamnă că fiecare român câştigă în medie, lunar, cu circa 430 de lei în plus datorită banilor nerambursabili primiţi de la Uniunea Europeană, dacă ne raportăm la salariul mediu net pe economie din luna decembrie", se arată într-un comunicat remis de Siegfried Mureşan.

Aceleaşi date ne duc cu gândul, însă, şi la nişte statistici mai puţin bune pentru România. Potrivit europarlamentarului, la un calcul simplu, putem observa că încă 200.000 de români ar fi avut acum un loc de muncă plătit din fonduri europene dacă rata de absorbţie ar fi fost aproape de 100%, nu de 59% cum era la sfârşitul anului 2015.

"Deci, rata scăzută de absorbţie a fondurilor europene înseamnă 200.000 de locuri de muncă mai puţine în România. De aceea, pentru cadrul financiar multianual 2014 - 2020, Guvernul trebuie să aibă în minte următorul calcul simplu: orice procent din fondurile europene neabsorbit în această perioadă înseamnă câteva mii de locuri de muncă necreate în economia României", a mai precizat Siegfried Mureşan.