Siegfried Mureşan: Republica Moldova trebuie să îndeplinească condiţionalităţile UE, altfel banii nu vor putea fi acordaţi

(photos.com)

Asistenţa macrofinanciară a UE nu poate fi acordată până când autorităţile din Republica Moldova nu vor dovedi că lucrează doar în interesul cetăţenilor, se arată într-o postare pe contul de socializare al europarlamentarului român, Siegfried Mureşan.

Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind relaţiile cu Republica Moldova, adoptate luni, 26 februarie, de către miniştrii de externe ai statelor membre UE, arată clar că Republica Moldova mai are mulţi paşi de făcut pentru a beneficia de asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro acordată de Uniunea Europeană.

„Există condiţionalităţi tehnice şi politice foarte clare pentru ca prima tranşă din aceşti bani să fie eliberată. Ele ţin de respectarea statului de drept, combaterea corupţiei şi, mai ales, de punerea în acord a legislaţiei electorale cu recomandările Comisiei de la Veneţia. Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiţionalităţi, altfel banii nu vor putea fi acordaţi”, scrie Mureşan.

Potrivit eurodeputatului, este evident că Uniunea Europeană îşi reafirmă angajamentul privind asocierea economică şi politică cu Republica Moldova, însă autorităţile de la Chişinău trebuie să urgenteze implementarea reformelor stabilite de comun acord în cadrul Acordului de Asociere pentru ca cetăţenii Republicii Moldova să se bucure pe deplin de beneficiile apropierii de UE: instituţii consolidate şi modernizate, o justiţie mai bună, şcoli şi spitale mai bune, o economie mai competitivă.

Uniunea Europeană a înţeles că cetăţenii Republicii Moldova îşi doresc o justiţie independentă şi o guvernare mai bună, motiv pentru care va folosi toate instrumentele pe care le are pentru a se asigura că reformele aşteptate de oameni vor fi accelerate, iar rezultatele, concrete.

„Şi eu vreau ca banii europeni să ajungă la Chişinău, dar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie să existe garanţia că vor fi folosiţi de instituţii reformate care utilizează banii cât mai eficient în interesul cetăţenilor. Asistenţa macrofinanciară a UE nu poate fi acordată până când autorităţile din Republica Moldova nu vor dovedi că lucrează doar în interesul cetăţenilor”, a conchis Siegfried Mureşan.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe