Siegfried Mureşan: Guvernul s-a îndatorat, în numele românilor, cu peste 6 miliarde de lei în doar jumătate de an

Guvernele PSD-ALDE, guvernare de stânga începută cu stângul. Avem două mari eşecuri care se pot traduce într-un mod cât se poate de simplu: o viaţă mai grea pentru români în viitorul apropiat, a opinat europarlamentarul Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

În primele 6 luni de guvernare PSD-ALDE, investiţiile s-au redus la jumătate, iar deficitul bugetar aproape s-a dublat, după cum arată datele Ministerului Finanţelor Publice, a tras un semnal de alarmă miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Veniturile la buget au crescut cu 8,8 miliarde de lei, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu toate acestea, deficitul bugetar aproape s-a dublat, de la 3,9 miliarde de lei, la 6,3 miliarde de lei. Bani risipiţi pe cheltuieli iresponsabile, nesustenabile economic, în timp ce cheltuielile cu investiţiile, adică cele care contribuie la crearea de locuri de muncă şi la întărirea economiei pe termen lung, s-au redus la aproape jumătate în primele şase luni, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 11 miliarde de lei, la 6 miliarde de lei. Toate acestea în condiţiile în care economia României are nevoie de investiţii în valoare de 237 de miliarde de dolari până în 2040, conform unui studiu publicat de Global Infrastructure Hub", a declarat Siegfried Mureşan.

În opinia europarlamentarului, avem două mari eşecuri ale guvernării care se pot traduce într-un mod cât se poate de simplu: o viaţă mai grea pentru români în viitorul apropiat.

"Primul dintre ele, creşterea deficitului, înseamnă că Guvernul s-a îndatorat, în numele românilor, cu peste 6 miliarde de lei în doar jumătate de an, bani pe care trebuie să-i dăm înapoi la un preţ mai mare şi, cel mai probabil, într-o perioadă mai grea decât acum când avem creştere economică şi nu era nevoie să ne îndatorăm. Guvernele responsabile reduc deficitul şi întăresc economia în perioada de creştere economică, Guvernul PSD-ALDE a făcut exact pe dos, a angajat cheltuieli populiste, nesustenabile, după reţeta Guvernului Tăriceanu din 2008 când, deşi aveam creştere economică de peste 8%, România a încheiat anul cu un deficit de 5,7%, ceea ce a apăsat greu asupra românilor în perioada de criză economică, după cum ne amintim cu toţii", a subliniat Siegfried Mureşan.

Potrivit europarlamentarului, creşterea deficitului înseamnă şi că România riscă declanşarea procedurii de deficit excesiv de către Comisia Europeană care prevede, printre sancţiuni, amenzi usturătoare pentru ţara noastră, modificarea politicii de împrumut din partea Băncii Europene de Investiţii şi poate duce până la suspendarea plăţilor din fondurile europene structurale şi de coeziune.

"Al doilea mare eşec al guvernării, reducerea la jumătate a cheltuielilor cu investiţiile, descrie cât se poate de fidel ce înseamnă o ţară condusă de PSD şi ALDE: un stat învechit, cu infrastructură deficitară, fără autostrăzi şi cu o reţea feroviară la nivelul anilor 1900, care nu atrage investitori, o ţară în care economia stă pe loc, în timp ce restul Europei merge înainte. Ne poate spune actualul prim-ministru Mihai Tudose, fost ministru al Economiei în prima jumătate a anului, cum va reuşi Guvernul să cheltuiască 39,4 miliarde de lei pe investiţii în 2017, aşa cum a promis la începutul anului, dacă în primele 6 luni a cheltuit mai puţin de o şesime din sumă? Probabil va face o nouă promisiune deşănţată marca PSD-ALDE", a precizat Siegfried Mureşan.