Siegfried Mureşan: Guvernul PSD-ALDE a transformat România în ultima ţară din UE!

România are nevoie de un nou Guvern competent, neimplicat în scandaluri de corupţie, care să adopte măsurile necesare pentru restabilizarea macroeconomică a ţării şi aderarea la zona euro, a opinat deputatul european Siegfried Mureşan.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

Din ţară-model privind disciplina fiscală, Guvernul PSD-ALDE a transformat România în ultima ţară din UE, suntem mai departe ca oricând de aderarea la euro, în timp ce Bulgaria e cu un pas în zona euro, a atras atenţia marţi, în cadrul unui comunicat de presă, europarlamentarul Siegfried Mureşan.

"Măsurile luate de Guvernul PSD-ALDE îndepărtează tot mai mult România de zona euro. Trei dintre cele cinci criterii principale de aderare la moneda unică riscă să nu mai fie îndeplinite de România din cauza măsurilor economice şi fiscale ale actualului Guvern, după cum a avertizat ieri şi economistul-şef al Băncii Naţionale a României (BNR), Valentin Lazea. În tot acest timp, Bulgaria este văzută de oficialii Comisiei Europene ca ţara cu cele mai multe şanse să devină viitorul stat care aderă la moneda euro", a declarat Siegfried Mureşan.

Potrivit deputatului european, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, anunţa, săptămâna trecută, după întâlnirea pe care a avut-o la Bruxelles cu prim-ministrul Bulgariei, Boiko Borisov, că ţara acestuia este pregătită să adere la zona euro şi că va sprijini Guvernul de la Sofia dacă acesta va solicita aderarea la moneda unică.

"Juncker a lăudat, cu acest prilej, politicile economice ale Guvernului Borisov care au dus la scăderea datoriei publice până la 29%, în timp ce deficitul bugetar estimat pentru Bulgaria este de 0%. Sunt cifre care arată îndeplinirea a două dintre cele cinci criterii principale de aderare la zona euro prevăzute în Tratatul de la Maastricht, respectiv deficit bugetar de sub 3% şi datorie publică de sub 60%. Celelalte trei criterii impuse pentru aderarea la moneda unică sunt stabilitatea ratei de schimb, o rată a inflaţiei cu maximum 1,5 puncte procentuale peste media primelor 3 ţări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflaţiei şi, respectiv, o rată a dobânzii pe termen lung cu maximum 2 puncte procentuale peste media primelor 3 ţări din zona euro cu cel mai scăzut nivel al inflaţiei", a precizat Siegfried Mureşan.

În opinia europarlamentarului, situaţia în România este astăzi exact la polul opus faţă de Bulgaria.

"După ani de zile în care am fost o ţară-model privind disciplina fiscală şi am fost daţi ca exemplu datorită nivelului redus al deficitului şi al datoriei publice, măsurile Guvernul PSD-ALDE au dus la creşterea deficitului bugetar peste nivelul de 3% prevăzut în criteriile de la Maastricht. Mai mult, rata inflaţiei în România va ajunge, la finalul anului, la 2,7%, conform estimărilor Băncii Naţionale a României, adică deja îngrijorător de mult peste nivelul prevăzut în condiţiile de aderare la zona euro. Un al treilea criteriu pe care ţara noastră riscă să nu-l mai îndeplinească începând cu anul viitor este nivelul ratei dobânzii pe termen lung, după cum a menţionat aseară economistul-şef al BNR", a subliniat Siegfried Mureşan.

Politicianul crede că România are nevoie de un Guvern care să întărească economia, să o facă mai competitivă şi să o pregătească de aderarea la zona euro.

"Aderarea la zona euro va aduce mai multe investiţii, mai multe locuri de muncă, mai multă încredere din partea instituţiilor financiare internaţionale, mai puţine riscuri şi eliminarea tuturor costurilor şi riscurilor legate de cursul valutar pentru întreprinderi şi cetăţeni. Din păcate, Guvernul PSD-ALDE ne-a periclitat şansele de a adera la moneda unică în viitorul apropiat. Fiecare zi cu acest Guvern la putere ne îndepărtează de aderarea la zona euro. Avem nevoie de un nou Guvern competent, neimplicat în scandaluri de corupţie, care să adopte măsurile necesare pentru restabilizarea macroeconomică a ţării şi aderarea la zona euro", a conchis Siegfried Mureşan.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne