Siegfried Mureşan către Dodon: UE are cerinţe stricte faţă de autorităţi, nu faţă de cetăţeni

După ce Dodon a declarat că nu ar avea nevoie de banii Occidentului, eurodeputatul român i-a amintit că cele mai renovate instituţii şi mai moderne aparaturi din Moldova ar fi fost sponsorizate de UE şi nu de Rusia căreia îi slujeşte.
Siegfried Mureşan
Siegfried Mureşan (Epoch Times România)

În contextul declaraţiilor lui Igor Dodon că Moldova se poate descurca şi fără banii UE, iar cetăţenii nu vor sta în genunchi în faţa Occidentului, europarlamentarul Siegfried Mureşan în replică, a punctat că Uniunea Europeană nu cere nimic cetăţenilor Republicii Moldova, însă, le cere categoric politicienilor de la Chişinău să respecte legea şi cetăţenii, să aplice o lege egală pentru toţi şi pentru ei, aşa cum se aplică pentru oamenii de rând, să ia măsuri care să împiedice corupţia şi furtul din banul public, să transparentizeze actul de guvernare astfel încât cetăţenii să ştie ce se decide pe banii şi în numele lor.

”Toate acestea nu sunt condiţii impuse cetăţenilor, cum, în cel mai curat stil de manipulare, susţine preşedintele Igor Dodon. Cetăţenilor de rând din Republica Moldova Uniunea Europeană nu le cere, ci le oferă bani gratuiţi pentru dezvoltarea investiţiilor şi a afacerilor, pentru renovarea de şcoli şi spitale, pentru infrastructură. Este suficient ca oamenii să privească în jur şi să vadă cum cele mai renovate instituţii şi mai moderne aparaturi au fost sponsorizate de UE şi de România şi, apoi, să vadă dacă găsesc astfel de ajutoare oferite de Federaţia Rusă, unde îi place lui Igor Dodon să meargă aproape lună de lună să facă pe slujitorul”, scrie deputatul european pe pagina sa de Facebook.

Potrivit răspunsurilor oferite jurnaliştilor ruşi de la Rossia24, Igor Dodon a făcut referire la perioada 2001-2009, atunci când a fost parte a echipei comuniştilor, iar Chişinăul ar fi rezistat fără sprijinul financiar din exterior. Mai mult decât atât, acesta a declarat că moldovenii nu au simţit pe pielea lor banii veniţi din UE din 2009 încoace, de când la guvernare se află forţele proeuropene.

„Sunt convins că putem face bani şi de sine stătător. Putem produce anumite mărfuri solicitate pe piaţa Uniunii Economice Eurasiatice. Să stăm în genunchi în faţa Occidentului, iar paralel să primim de la ei condiţionări dure, majorarea vârstei de pensionare sau admiterea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex. Pentru ce ne trebuie asta? Eu cred că vom găsi ieşire din această situaţie”, a adăugat Dodon.

Declaraţiile menţionate au fost contrazise de către Mureşan care a remarcat că oamenii de rând din Republica Moldova ar putea spune mai bine cât de uşor i-a mers ţârii în perioada în care comuniştii au fost la putere.

”În perioada în care România lua toate aceste măsuri de luptă împotriva corupţiei şi hoţiei din bani publici pentru ca apoi să devină membru al Uniunii Europene, în tot acest timp Republica Moldova, condusă de comunişti, se adâncea în sărăcie, cetăţenii ei trăiau tot mai greu şi ajungeau să caute cu disperare să plece din ţară pentru o viaţă mai bună, timp în care oligarhii îşi umpleau buzunarele din banii publici”, a notat eurodeputatul precizând că România a înregistrat progrese majore cu sprijinul Uniunii Europene, în comparaţie cu sărăcia care se observă în celelalte ţări vecine care au preferat să fie supuse Rusiei.

”Cât despre dezinformările nedemne de un şef de stat şi atât de stângace ale preşedintelui Igor Dodon referitoare la condiţiile impuse de Uniunea Europeană privind căsătoriile între persoane de acelaşi sex, este suficient ca moldovenii să privească la România şi să vadă că UE nu a impus nici aici, aşa cum nu a impus în nicio altă ţară, măsuri cu care cetăţenii nu sunt de acord”, a conchis Siegfried Mureşan.

De menţionat că Uniunea Europeană este principalul finanţator al Republicii Moldova, ţara beneficiind de cel mai mare sprijin financiar comparativ cu cele acordate altor state vecine ale UE. Numai în perioada 2010-2014, comunitatea europeană a aprobat pentru RM finanţări nerambursabile în sumă de peste 400 de milioane de euro.

Din data de 28 aprilie 2014, Republica Moldova beneficiază de regim liberalizat de vize cu ţările Uniunii Europene. În perioada 28 aprilie 2014 – 25 aprilie 2017, fluxul total de moldoveni care au traversat frontiera cu România sau au zburat prin Aeroportul Internaţional Chişinău, pe ambele sensuri (ieşire-intrare), a constituit 13 774 498 traversări, dintre care 5 305 871 au fost posesori de paşapoarte biometrice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe