Siegfried Mureşan: Banii europeni vor fi acordaţi R. Moldova după o evaluare a condiţionalităţilor

Banii europeni au întârziat să ajungă la cetăţenii R. Moldova din cauza iresponsabilităţii autorităţilor de la Chişinău, afirmă eurodeputatul.
Siegfried Mureşan (facebook.com)
Siegfried Mureşan (facebook.com)

Europarlamentarul Siegfried Mureşan susţine că există condiţionalităţi tehnice şi politice foarte clare pentru ca Republica Moldova să primească prima tranşă din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro. Ele ţin de respectarea statului de drept, combaterea corupţiei, reformarea Codului Audiovizualului şi, mai ales, de punerea legislaţiei electorale în acord cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

”Republica Moldova trebuie să îndeplinească aceste condiţionalităţi, iar ceea ce a anunţat astăzi comisarul european Johannes Hahn este că se va face o evaluare în luna februarie 2018 privind îndeplinirea condiţionalităţilor. Dacă ele sunt îndeplinite, banii vor merge către Republica Moldova, dacă nu, nu vor putea fi acordaţi. Totul depinde de îndeplinirea angajamentelor de către Guvernul de la Chişinău. Prin ceea ce au făcut până acum au întârziat ca aceşti bani să poată ajunge la oameni”, notează eurodeputatul.

Siegfried Mureşan, citat de Radio Europa Liberă, a ţinut să precizeze că întârzierea acordării finanţării europene a fost cauzată în exclusivitate de neîndeplinirea angajamentelor de către acest Guvern şi de către majoritatea din Parlamentul de la Chişinău, care a votat modificarea legislaţiei electorale. Prima tranşă există în conturile Uniunii Europene şi e la dispoziţia R. Moldova de îndată ce condiţionalităţile vor fi îndeplinite. Dacă autorităţile europene vor fi pe deplin satisfăcute, atunci se va putea trece la efectuarea plăţii tranşei, şi acest lucru va fi în prima parte a anului 2018.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe