Şi bătuţi, şi cu banii luaţi. Chevron a părăsit România fără să plătească. Redevenţele, stabilite incorect

Pe lângă faptul că nivelul redevenţelor în România este unul scăzut, ANRM a stabilit incorect preţul de referinţă al gazelor extrase din ţara noastră, ceea ce adus la diminuarea redevenţei petroliere la buget cu circa 1,4 miliarde dolari în intervalul 2011 - 2015.
(Captură Foto)

Statul a încasat cu 1,4 miliarde dolari mai puţin din cauza stabilirii incorecte a redevenţelor petroliere, reiese din Raportul de Audit al performanţei privind concesionarea resurselor minerale ale ţării în perioada 2011-2015 întocmit de Curtea de Conturi, relatează Hotnews. Acelaşi raport mai relevă şi că Chevron, companie de dragul căreia statul român instaura, în 2013, regim poliţienesc la Pungeşti a plecat fără să plătească.

Astfel, potrivit Curţii de Conturi, preţurile de referinţă ale gazelor extrase în România au fost stabilite incorect de către Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM), ceea ce a condus la diminuarea redevenţei petroliere la bugetul statului, pentru perioada 2011-2015, cu 4.671.501.106 lei (1.390.987.220 USD).

Potrivit Curţii de Conturi, deşi auditorii publici externi au solicitat în repetate rânduri determinarea preţului de referinţă lunar la gaze naturale în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui ANRM nr. 98/1998, reprezentanţii instituţiei au refuzat în mod constant prezentarea acestor calcule, prezentând în final indicatorii (peste 4.000 de serii de date) care stau la baza determinării preţului de referinţă.

Mai mult, auditul a mai constatat că, deşi Guvernul României a stabilit majorarea preţului gazelor naturale din producţia internă începând cu 01.07.2013 de la 495 lei/1000 m.c., acesta ajungând la sfârşitul anului 2015 la 649,69 lei/1000 m.c., ANRM a continuat să menţină preţul de referinţă al gazelor naturale, în funcţie de care se calculează şi achită redevenţa petrolieră venită bugetului de stat, la valoarea minimă de 495 lei/ 1000 m.c. Modul în care ANRM a stabilit şi reglementat preţul de referinţă al gazelor naturale, luat în calculul redevenţei, nu poate fi considerat în interesul statului român, întrucât statul a încasat o redevenţă petrolieră calculată la un preţ situat la aproximativ 30% din preţul de import, au constatat inspectorii curţii de Conturi.

Chevron

Curtea de Conturi a mai constatat cazuri de solicitări de renunţare la acorduri petroliere prin renunţarea de către titularii de acorduri petroliere, fără ca aceştia să fi realizat programele minime de lucrări prevăzute în acordurile petroliere, şi fără să fie virată la bugetul statului contravaloarea acestor lucrări. Un astfel de caz este cel al Chevron care a notificat ANRM în 2015 cu privire la renunţarea la acordurile petroliere încheiate în 2012 pentru Adamclisi, Vama Veche şi Costineşti, fără a fi de acord cu virarea la bugetul statului a sumelor aferente lucrărilor neefectuate. ANRM a procedat la verificarea documentelor prezentate de companie în executarea acordurilor petroliere constatând că acesta nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale în sensul efectuării lucrărilor prevăzute în programul minim de explorare.

Reamintim că pentru ca Chevron să-şi poată instala prima sondă de explorarea a gazelor de şist la Pungeşti, în vederea extragerii acestora prin fracturare hidraulică - procedeu considerat extrem de nociv pentru mediu şi oameni - Guvernul, condus la vremea respectivă de Victor Ponta, a trimis impresionante efective de forţe de ordine pentru a spulbera rezistenţa localnicilor. Pungeştiul a devenit pentru o vreme un fel de enclavă, stăpânită de jandarmi, unde localnicii au trăit sub teroare. Finalmente, pe fundalul prăbuşirii preţului petrolului, Chevron a anunţat că renunţă la operaţiunile din România.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie