Shinzo Abe: Japonia menţine intenţia de a trimite forţe de patrulare în Orientul Mijlociu, pentru protejarea navelor sale

Premierul nipon Shinzo Abe
Premierul nipon Shinzo Abe (Getty Images)

Prim-ministrul japonez, Shinzo Abe, şi-a exprimat, luni, hotărârea de a menţine planurile de desfăşurare a unor forţe defensive în Orientul Mijlociu pentru a asigura siguranţa navelor japoneze, chiar dacă tensiunile din regiune au escaladat la niveluri maxime ca urmare a uciderii de către Statele Unite a unuia dintre cei mai proeminenţi generali ai Iranului.

„Tensiunile cresc în Orientul Mijlociu şi sunt profund îngrijorat. Ar trebui evitată o escaladare suplimentară şi cer tuturor părţilor interesate să epuizeze toate eforturile diplomatice pentru a uşura tensiunile”, a declarat Abe reporterilor din Ise, în centrul Japoniei.

„Plănuim să trimitem forţele de autoapărare în această regiune pentru a consolida colectarea de informaţii şi a asigura trecerea în siguranţă a navelor care au legătură cu Japonia”, a afirmat Abe, reiterând un plan construit luna trecută, înainte de ultima escaladare a tensiunilor.

Săptămâna trecută, Statele Unite l-au ucis pe generalul iranian Qassem Soleimani într-un atac cu drone efectuat asupra convoiului său pe aeroportul din Bagdad.

Uciderea lui Soleimani a generat ostilităţi masive între Washington şi Teheran şi a ridicat probabilitatea apariţiei unor conflicte mai largi din Orientul Mijlociu.

Guvernul japonez a anunţat la sfârşitul lunii trecute că va trimite o navă de război şi avioane de patrulare în Orientul Mijlociu, zonă din care provin aproape 90% din importurile sale de ţiţei.

Japonia, un aliat al americanilor, dar care a menţinut legături prietenoase cu Iranul în mod tradiţional, a optat să lanseze propria operaţiune, mai degrabă decât să se alăture unei misiuni conduse de SUA de a proteja transportul maritim în regiune.

Un înalt oficial din Ministerul japonez al Apărării a declarat că guvernul îşi propune să înceapă operaţiunea de patrulare cu avioane în ianuarie, în timp ce distrugătorul va începe probabil activităţile în regiune în luna februarie.