Shell nu a curăţat Delta Nigerului, reclamă grupuri ale drepturilor omului

Un nou raport al grupului pentru drepturile omului Amnesty Internaţional, susţine că gigantul petrolier Shell nu a curăţat scurgerile de petrol din Delta Nigerului, în ciuda promisiunilor firmei de a face acest lucru.
Urmele mizere ale titeiului extras de Shell in Niger au infestat apele Deltei Nigerului langa satul Bodo
Urmele mizere ale titeiului extras de Shell in Niger au infestat apele Deltei Nigerului langa satul Bodo (Pius Utomi / AFP / Getty Images)

Un nou raport al grupului pentru drepturile omului, Amnesty Internaţional, susţine că gigantul petrolier Shell nu a curăţat scurgerile de petrol din Delta Nigerului, în ciuda promisiunilor firmei de a face acest lucru.

"Când vizitaţi aceste comunităţi, primul lucru care va izbeşte este duhoarea de ţiţei", spune Kamara Makmid, militant pentru afaceri şi drepturile omului la Amnesty Internaţional. Refacerea mediului înconjurător în Delta Nigerului, cea mai mare regiune producătoare de petrol din Africa, este aşteptată de mult timp, a declarat Kamara pentru DW.

Shell operează aproximativ 50 de câmpuri de petrol şi 5.000 km de conducte din regiune. Potrivit propriilor cifre, compania, este responsabilă pentru 1.693 de scurgeri de petrol din 2007. Cu toate acestea, cercetătorii de la Amnesty Internaţional şi de la Centrul pentru Mediu, Drepturile Omului şi Dezvoltare (CEHRD), cred că cifrele reale sunt chiar mai mari.

În unele zone, poluarea mediului are loc de zeci de ani, devalizând comunităţile de pământurile şi mijloacele lor de trai. Cu acest raport, grupurile pentru drepturile omului speră să se asigure că Shell, fiind cea mai mare companie de petrol din regiune, îşi asumă responsabilitatea şi readuce terenul la o stare în care este din nou arabil. "Pentru că asta este singura cerinţă a oamenilor", spune Kamara. "Ei îşi vor pământurile înapoi, pentru a le cultiva şi a-şi hrăni comunităţile şi să aibă bani pentru a-şi trimite copiii la şcoală."

Investigaţiile efectuate de grupurile menţionate în patru locaţii unde s-a deversat petrol, identificate ca fiind extrem de poluate de Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu, în 2011, au arătat că contaminarea persistă chiar şi acum, în ciuda afirmaţiilor companiei Shell că le-ar fi curăţat. Grupurile au raportat că au găsit straturi de ulei atât în sol cât şi în apă în mai multe locaţii. La una din locaţii, Shell's Bomu Well 11, deversarea de petrol a avut loc acum 45 de ani şi Shell susţine că l-a curăţat de două ori.

Legea nigeriană este foarte clară în această privinţă, spune Kamara. "Atunci când se produce o scurgere, compania responsabilă trebuie să o cureţe în 24 de ore". Cu toate acestea, potrivit raportului, problema constă în punerea în aplicare a acestei legi. Monitorul nigerian, Agenţia Naţională de Detectare şi Răspuns cu privire la Scurgerile de Petrol (NOSDRA) este lipsită de resurse şi are câteva cazuri de zone certificate ca ecologice, care sunt încă vizibil poluate. Mai mult decât atât, se spune în raport, zonele care sunt curăţate, au fost curăţate doar superficial. "Aceasta este doar o acoperire" a declarat un contractor angajat de Shell, cercetătorilor. "Dacă săpaţi doar câţiva metri în pământ veţi găsi petrol."

Potrivit Amnesty Internaţional, Shell nu este de acord cu concluziile lor. Pe site-ul companiei, Shell menţionează sabotajul şi furtul de petrol drept o cauză semnificativă în cazul scurgerilor de petrol. Aceasta susţine că a fost în măsură să îmbunătăţească securitatea conductelor prin intrarea într-un acord de cooperare cu comunităţile locale. În ianuarie 2015, Shell a fost de acord să plătească 55 de milioane de lire sterline (83.5 milioane USD) comunităţilor de pescuit locale, după o bătălie juridică lungă de trei ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură