Sfidarea luptei cu pandemia. Promo-LEX: Lucrătorii medicali din Transnistria - hărţuiţi, intimidaţi şi arestaţi

Ambulanţă din Transnistria
Ambulanţă din Transnistria (facebook.com/Promo-LEX)

Asociaţia Promo-LEX solicită prim-ministrului şi preşedintelui Republicii Moldova, să întreprindă acţiuni prompte în vederea eliberării imediate şi necondiţionate din detenţie ilegală a cetăţenilor Cebotari Anatolii şi Carpov Alexei, şoferi de ambulanţă la Spitalul central raional Dubăsari, care în dimineaţa zilei de 3 aprilie au fost reţinuţi de miliţia din Transnistria.

Din informaţia furnizată de rude şi martori, cei doi au fost privaţi de libertate de către instanţa din Dubăsari care i-a găsit culpabili de comiterea unei contravenţii administrative stabilind pentru fiecare o pedeapsă cu arest administrativ pe un termen de 15 zile după ce aceştia mai multe zile la rând au mers la muncă.

„În timp ce în toată lumea civilizată cadrele medicale sunt apreciate, ajutate şi cinstite pentru eforturile lor, în regiunea transnistreană a Republicii Moldova acestea sunt hărţuite, intimidate şi condamnate pentru că doresc să îşi continue munca pe timp de epidemie”, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Mai mult, Promo-LEX atenţionează că începând cu 17 martie, când a fost instituită starea de urgenţă în Transnistria, administraţia de la Tiraspol a continuat în permanenţă să îngrădească drepturile omului măsurile nefiind apreciate drept rezonabile şi justificate nici măcar pe timp de criză epidemiologică.

„Este inadmisibil faptul blocării circulaţiei pentru medici şi farmacişti iar acum arestarea şi detenţia şoferilor de Ambulanţă. Obstacolele artificiale şi nejustificate pentru activitatea personalului medical pe timp de criză epidemiologică reprezintă un gest de sfidare a eforturilor de prevenire a răspândirii virusului şi de luptă cu epidemia”, au adăugat activiştii.

Astfel, Promo-LEX cere Procuraturii Generale de la Chişinău să investigheze circumstanţele expuse prin prisma prevederilor Codului Penal şi convocarea în regim de urgenţă a Comisiei Unificate de Control pentru a cere retragerea imediată a posturilor din Cocieri, instalate nejustificat după 17 martie 2020, iar misiunilor diplomatice să monitorizeze situaţia din stânga Nistrului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe