Sferele enigmatice de piatră din Costa Rica

John Hoopes, profesor asociat la Universitatea din Kansas şi director al Programului pentru Studiile Indigenilor, împreună cu o sferă de piatră
John Hoopes, profesor asociat la Universitatea din Kansas şi director al Programului pentru Studiile Indigenilor, împreună cu o sferă de piatră (Prin bunăvoinţa lui f John Hoopes)

Când lucrătorii de la compania United Fruit au început, în anii 1930, să defrişeze jungla din Costa Rica pentru a planta bananieri, ei au făcut o descoperire ciudată.

Aceştia au descoperit numeroase sfere de piatră - unele foarte mari - în mijlocul junglei. Exploratorii au raportat pentru prima dată existenţa sferelor în secolul al XIX-lea. De atunci, au fost descoperite sute de astfel de pietre. Cele mai mici au dimensiunea unei mingi de baseball, în timp ce cele mai mari sunt de mărimea unei maşini mici, cântărind 16 tone.

Încercarea de a afla cine a făcut sferele şi cum, precum şi scopul lor, s-a dovedit a fi dificilă.

John Hoopes de la Universitatea din Kansas, care a studiat pietrele, susţine că aproape toate sferele cunoscute au fost mutate din locurile lor sau chiar aruncate în aer de vânătorii de comori. Singura modalitate de datare a sferelor este printr-o analiză a contextului stratigrafic (determinând din ce strat de sol provin), deoarece nu există înregistrări scrise sau imagini.

Unele pietre au fost găsite alături de ceramica din cultura Aguas Buenas (200 î.Hr. - 800 d.Hr.). Altele au fost găsite la locuri de înmormântare, acestea prezentând ornamente de aur datând după anul 1000 d.Hr.

Hoopes a scris pe site-ul său că: "Bilele ar fi putut fi făcute oricând în cursul unei perioade de 1800 de ani. Primele bile făcute au durat, probabil, mai multe generaţii, timp în care acestea s-ar putea să fi fost mutate şi modificate.

Multe dintre bile s-au dovedit a fi aliniate, formând linii drepte şi curbe, precum şi triunghiuri şi paralelograme.

S-a descoperit că un grup de patru bile era aranjat în aşa fel încât să formeze o linie orientată spre nordul magnetic. Acest lucru a condus la speculaţii că ele ar fi fost aranjate de persoane familiare cu utilizarea busolelor magnetice sau aliniamentelor astronomice.

Din păcate, majoritatea acestor alinieri au fost distruse atunci când bilele au fost mutate din locurile lor iniţiale, astfel încât acurateţea măsurătorilor realizate cu aproape 50 de ani în urmă nu poate fi verificată."

Această lipsă de date a condus la o varietate de speculaţii. Legendele locale susţin că oamenii au avut o poţiune pentru a face pietrele mai uşoare. Unii autori sugerează că sferele provin din Atlantida sau au fost făcute de extratereştrii.

Se pare că sferele vor rămâne un mister pentru moment.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură