Seychelles şi Regatul Unit reduc turismul în Madagascar din cauza epidemiei de ciumă

Criza din sistemul de sănătate care a lovit Madagascarul în urma epidemiei de ciumă din acest an poate avea consecinţe economice importante în transport, alimentaţie publică, dar mai ales în turism şi agrement.
Madagascar
Madagascar (Getty Images)

Cu toate că ţara este lovită în mod regulat de epidemii, cu aproximativ 400 de cazuri de ciumă în fiecare an, de această dată lucrurile sunt foarte diferite, avertizează experţii. Din luna august a.c. până în prezent s-a înregistrat un număr de 124 decese din cauza acestei boli infecţioase în toate variantele sale: pneumonică, bubonică şi septicemică. Până în prezent, autorităţile au raportat peste 1.200 de cazuri, dintre care 67% fiind persoane infectate cu ciumă pneumonică.

Ciuma pneumonică este o formă mai virulentă, caracterizată printr-o infecţie severă la plămâni. Infecţia poate fi transmisă de la persoană la persoană pe cale aeriană: prin tuse sau strănut. Perioada de incubaţie este scurtă şi o persoană infectată ar putea muri într-un interval de 12 până la 24 de ore. Ambele forme, pneumonică şi bubonică, pot fi tratate cu antibiotice, astfel că detectarea cât mai rapidă a infecţiei este o prioritate. Ocazional, pot exista cazuri de ciumă septicemică, unde infecţia s-a răspândit în fluxul sanguin al unei persoane şi poate cauza sângerări şi necroză a ţesuturilor, care capătă o culoare neagră.

Este încă devreme pentru a evalua impactul pe care acest focar îl va avea asupra economiei acestei ţări, care încearcă încă să se recupereze după criza politică ce a dus la lovitura de stat din 2009.

Madagascar are un Produs Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor de aproximativ 400 $ (340 de euro). Principala temere este că boala se poate răspândi prin intermediul comerţului maritim şi rutelor aeriene. Acesta este motivul pentru care turismul, care a început să se dezvolte în ultimii ani, cu o creştere anuală de 20%, poate deveni unul dintre cele mai afectate sectoare. În 2016, aproximativ 300 000 de turişti au vizitat această ţară insulară exotică.

Zboruri suspendate

Până în prezent numai Seychelles a suspendat zborurile către şi dinspre această destinaţie. Începând cu data de 8 octombrie a.c. nu există zboruri directe între cele două ţări.

Seychelles, o destinaţie idilică de lux care se bazează în mare măsură pe turism, încearcă cu disperare să împiedice ca boala să ajungă pe coastele sale. La începutul lunii octombrie, a existat un presupus caz de ciumă în insulele paradisiace, însă s-a dovedit a fi o alarmă falsă.

Madagascar continuă să primească zilnic pasageri, pe cale maritimă şi aeriană, din Reunion şi Mauritius.

Guvernul britanic, la rândul său, a luat măsuri extreme de precauţie. Turiştii englezi care s-au aflat în vacanţă pe această insulă sunt plasaţi în carantină la întoarcere, iar turiştilor care intenţionează să călătorească în Madagascar în următoarele săptămâni le este recomandat să aibă o acoperire medicală bună şi fonduri de urgenţă pentru acoperirea cheltuielilor în cazul contractării bolii.

Nivelul scăzut al educaţiei şi lipsa informaţiilor declanşează zvonuri cu privire la această boală extrem de contagioasă. Pentru a reduce şi mai mult răspândirea bolii, multe ONG-uri vizitează localităţile în care au fost detectate focarele majore pentru a informa familiile celor afectaţi cu privire la mecanismele de infecţie şi tratamentul acestei boli.

Acesta este cazul echipelor de asistenţă a Crucii Roşii din Madagascar şi Medici Fără Frontiere (Médecins Sans Frontières /MSF). „Avem o echipă de orientare şi consiliere care străbate insula pentru a demonta zvonurile despre această boală“, a declarat publicaţiei ABC Tim Jagatic, purtător de cuvânt pentru MSF din Madagascar. Potrivit acestuia, una dintre convingerile răspândite este că "acest focar este creat de om pentru a fura organe".

În ciuda stării de alarmă, Tim Jagatic evidenţiază relativa normalitate pe care o are insula. "Străzile şi pieţele sunt pline, oamenii duc o viaţă normală. Cu toate acestea, dacă vă opriţi să vorbiţi cu ei îşi arată îngrijorarea, au multe întrebări, cum ar fi, spre exemplu, cum poate fi prevenită contaminarea", declară Jagatic pentru aceeaşi publicaţie. "Oamenii doresc doar să se întoarcă la normalitate cât mai curând posibil", a încheiat acesta.

Mai multe informaţii: World Health Organization, The Sun: BLACK DEATH SPIRAL Brits leaving plague-ravaged Madagascar face QUARANTINE amid fears black death could become ‘uncontrollable’, The Sun: DEATH IS COMING Plague warning in NINE countries – including Brit holiday hotspots – as fears grow that BLACK DEATH could spread on flights from Madagascar