Severin îl acuză pe şeful MAE de "trădare" pentru că nu a acţionat în cazul Kovesi

Adrian Severin la DNA
Adrian Severin la DNA (Epoch Times România)

Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, a lansat un atac dur la adresa şefului diplomaţiei române, Bogdan Aurescu, acuzându-l de “trădare”. Reacţia fostului ministru PSD de Externe vine după ce Guvernul a decis că nu va solicita retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a hotărârii prin care instanţa UE i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat de aceasta împotriva statului român pentru revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA.

“Nici în timpul Anei Pauker diplomaţia română nu a trădat interesul naţional cum o face sub conducerea lui Bogdan Aurescu. Decizia MAE de a nu utiliza toate mijloacele în apărarea statului român, parte în procesul Kovesi împotriva României, aflat pe rolul CEDO, este un act de trădare care se încearcă a fi acoperit prin argumente asociind incompetenţa, servilismul, reaua credinţă şi prostia patentă. Nu poţi întări autoritatea procurorilor transformându-i în altceva decât sunt; respectiv în agenţi ai statului care acţionează, în limitele unei anumite autonomii profesionale, sub autoritatea şefilor ierarhici şi a Ministrului Justiţiei. Independenţi sunt judecătorii”, a precizat Severin pe pagina sa de Facebook.

În plus, fostul ministru a afirmat că nu poate fi confundat statutul procurorului, care se bucură de autonomie în raport cu factorul politic, cu cel al şefilor unor structuri organizatorice ale Ministerului Public, numiţi şi revocaţi pe criterii de oportunitate politică şi managerială.

“Nu poţi trata decretele Preşedintelui Republicii, emise în exercitarea atribuţiilor sale constituţionale, şi de aceea supuse controlului CCR, atunci când sunt direct producătoare de efecte juridice, cu actele administrative ordinare, emise în aplicarea legilor infraconstituţionale, şi care pot fi atacate în contenciosul administrativ. (Miniştrii ar putea, oare, ataca în justiţie decretele privind revocarea lor? Ar fi un haos constituţional. De ce ar putea-o face şeful unei direcţii a Ministerului Public?!)”, a continuat Severin.

Totodată, Adrian Severin a susţinut că nu se poate invoca, pentru justificarea deciziei de a abandona apărarea statului român în faţa instanţelor europene, avize sau recomandări ale unor instituţii suprastatale care neagă prevederile Constituţiei României.

“Aceasta cu atât mai mult cu cât conţinutul acelor avize şi recomandări face chiar obiectul procesului în cauză. Statul de drept trebuie întărit. Dar statul de drept înseamnă guvernarea în baza legii, iar Constituţia este ‘legea legilor’. Statul de drept nu poate fi consolidat împotriva Constituţiei şi în dispreţul principiilor democratice”, a menţionat Severin, adăugând că ar trebui să le fie ruşine celor care “au pus umărul la consumarea acestui act de trădare”, şi, în calitate de cetăţean român, speră că “trădătorii” vor plăti pentru faptele lor.

“P.S. Pentru ‘consilierul fără frontiere’ Iulian Chifu (o altă probă a adevărului potrivit căruia inteligenţa nu scuză lipsa de caracter, aşa cum frumuseţea nu scuză prostituţia) procesul de la CEDO nu putea fi decât pierdut de România, întrucât culpa statului român este ‘clară şi indubitabilă’: ‘CCR a încălcat drepturile fostei şefe a DNA’. Cum oare se putea întâmpla asta, când Dna Kovesi nu a fost parte în nici un proces aflat pe rolul CCR, numai expertiza juridică a dlui Chifu ne-o poate desluşi. Până ne va lămuri misterul, îl înştiinţez că, deşi spune că eu aş fi ‘apărătorul corupţilor de pe toate meridianele’, în cazul domniei sale voi face o excepţie. Chiar şi apărarea corupţilor are limite”, a conchis fostul ministru.

Remarcile lui Adrian Severin vin în contextul în care, miercuri, Ministerul Afacerilor Externe a anunţat că Guvernul României nu va solicita retrimiterea la Marea Cameră a Curţii Europene a Drepturilor Omului a hotărârii prin care instanţa UE i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi în procesul intentat de aceasta împotriva statului român pentru revocarea din funcţia de procuror-şef al DNA. Termenul limită până la care se putea efectua cererea de retrimitere era data de 5 august 2020.

Reamintim că, pe data de 5 mai, CEDO a prezentat decizia în cazul fostei şefe DNA Laura Codruţa Kovesi, care contestase hotărârea de revocare din funcţia de procuror-şef al DNA. Astfel, CEDO i-a dat câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi, declarând destituirea acesteia din funcţie, în 2018, ca fiind nelegală.

În plângerea depusă la CEDO la începutul lunii ianuarie a anului trecut, fosta şefă a DNA afirma că i-au fost încălcate mai multe drepturi. Kovesi susţine că nu a avut calitatea de parte în conflictul constituţional soluţionat la CCR, că instanţa constituţională a hotărât revocarea sa fără să o fi citat, deci fără a-i da posibilitatea de a se apăra. Kovesi a mai susţinut că decizia CCR nu a putut fi contestată şi că, în consecinţă, nu i-au fost respectate garanţiile unui proces echitabil.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne