Şevciuk a respins setul de legi care limita drepturile jurnaliştilor din Transnistria

Evghenii Şevciuk nu a promulgat pachetul de legi prin care în luna septembrie “deputaţii” din regiunea transnistreană au operat modificări în legislaţia editorială pentru că aveau caracter distructiv. Drepturile jurnaliştilor ce lucrează în mass-media publică puteau să fie grav limitate.
Transnistria, or.Tiraspol
Transnistria, or.Tiraspol (media-azi.md)

Liderul transnistrean, Evghenii Şevciuc nu a promulgat pachetul de legi care a trezit nemulţumirea jurnaliştilor presei oficiale din regiune, pentru că limita grav drepturile instituţiilor media “de stat” şi puteau să introducă cenzura. Documentele au fost retrimise “legislativului” pentru reexaminare, transmite agenţia de ştiri din Tiraspol, novostipmr.com.

În opinia lui Şevciuc, “Legea adoptată de către deputaţi poartă un caracter distructiv, încalcă principiul independenţei profesionale a consiliului editorial şi poate fi considerată ca având scopul introducerii elementelor de cenzură a materialelor produse de către consiliile editoriale ale mass-media. Mai mult decât atât, interferenţa autorităţilor şi funcţionarilor acestora sau a altor persoane fizice în activitatea de creaţie a editorilor mass-media, precum şi controlul asupra conţinutului ideologic al publicaţiilor sunt interzise”.

Amintim, că la 14 septembrie "deputaţii" din regiunea transnistreană au operat mai multe modificări în legislaţia media, iar la 21 septembrie au redus fondul de onorarii al jurnaliştilor din presa oficială, a fost schimbată procedura de alegere şi demitere a redactorilor şefi şi au restricţionat accesul mass-mediei oficiale la evenimentele organizate în regiune, interzicându-se folosirea aparatajului video sau audio.

Jurnaliştii de la posturile oficiale de radio şi televiziune din regiunea transnistreană au semnat o scrisoare adresată autorităţilor în care şi-au exprimat dezacordul faţă de modificările legislative adoptate şi au cerut “legislativului” să revadă pachetul de legi prin care le-au fost limitate drepturile.