Seul susţine că dictatorul nord-coreean a promis că va distruge toate armele sale nucleare

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in
Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in (Chung Sung-Jun/Getty Images)

Liderul comunist nord-coreean Kim Jong-un i-a promis preşedintelui sud-coreean Moon Jae-in că va distruge toate armele, materialele şi structurile nucleare pentru a realiza “denuclearizarea” completă a ţării sale.

În cadrul summitului din Singapore din luna iunie, Kim şi preşedintele american Donald Trump au susţinut că vor depune eforturi în direcţia denuclearizării Peninsulei Coreene, însă acord nu a conţinut prea multe elemente specifice, iar negocierile au progresat puţin de atunci, deoarece Coreea de Nord a refuzat să îşi declare armele şi structurile sale nucleare sau să accepte un termen limită concret pentru eliminarea lor, potrivit Express.co.uk.

Preşedintele sud-coreean Moon Jae-in, fiul unor refugiaţi nord-coreeni, a declarat că s-ar putea să mai existe obstacole de trecut, dar va încerca să îl convingă pe Kim să renunţe la armele sale nucleare.

Dar Moon l-a descris pe omologul său nord-coreean ca fiind “sincer” şi a insistat că acesta a decis să îşi abandoneze programele de arme nucleare şi rachete şi să se concentreze pe economia ţării cât timp securitatea regimului său este garantată.

“Prin denuclearizarea completă, el s-a referit la suspendarea testelor suplimentare de arme nucleare şi rachete şi apoi eliminarea structurilor care produc focoase nucleare şi dezvoltă rachete, precum şi [eliminarea] tuturor armelor şi materialelor nucleare”, a afirmat Moon.

Moon, care a participat luna trecută la cea de-a treia reuniune în Phenian, a declarat că statul nord-coreean este pregătit să invite experţi internaţionali pentru a monitoriza desfiinţarea unui complex cheie pentru dezvoltarea rachetelor şi să închidă principalul complex nuclear de la Yongbyon, dacă Washingtonul va lua măsuri reciproce.

Liderul sud-coreean a precizat că măsurile ar putea include declararea unui acord de pace oficial cu privire la încheierea Războiului Coreean din 1950-1953, deschiderea unui birou de legătură american în Coreea de Nord, ajutoare umanitare şi un dialog între experţi în economie.

Preşedintele sud-coreean a mai declarat că relaxarea treptată a sancţiunilor economice aplicate împotriva Phenianului ar trebui să fie luată în considerare în mod serios după ce va fi înregistrat un progres substanţial în direcţia denuclearizării, însă Washingtonul a insistat să fie făcuţi “paşi ireversibili” înainte ca o astfel de mişcare să aibă loc.

Un al doilea summit între Trump şi Kim ar putea avea loc după alegerile de la mijlocul mandatului din SUA din luna noiembrie, dar rămâne încă neclar ce fel de măsuri plănuieşte să ia SUA în direcţia denuclearizării.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe