Seul: Coreea de Nord ar putea pregăti al patrulea test nuclear

Vehicul militar bănuit a transporta rachete Taepodong la paradă în Phenian, Coreea de Nord
Vehicul militar bănuit a transporta rachete Taepodong la paradă în Phenian, Coreea de Nord (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Activitatea complexului nuclear din Coreea de Nord s-a intensificat ceea ce indică faptul că Phenianul se pregăteşte să efectueze un nou test nuclear, a anunţat, marţi, ministerul Apărării din Coreea de Sud, conform Mediafax.

"Armata noastră a observat o intensificare a activităţii la complexul nuclear (nord-coreean) Punggye-ri", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Kim Min-Seok.

Organizaţia Naţiunilor Unite a interzis programul nuclear din Coreea de Nord sancţionând Phenianul pentru cele trei teste nucleare efectuate în trecut.

"Considerăm că Phenianul ar putea pregăti un test nuclear sau pretinde că îl pregăteşte", a adăugat Kim Min-Seok.

Statul Major de la Seul a pregătit o echipă specială pentru situaţia în care Phenianul va efectua un test nuclear subteran.

Statele Unite împreună cu statele din vecinătatea Coreei de Nord, precum Japonia şi Coreea de Sud, au demarat mai mult eforturi pentru denuclearizarea Phenianului, care beneficiază de protecţia Chinei.

Programul nuclear nord-coreean s-a dezvoltat până în punctul în care poate să efectueze un text nuclear ”atunci când vrea” Phenianul, a adăugat purtătorul de cuvânt al guvernului de la Seul.

Pe lângă presiunile la care este supus Phenianul cu scopul de a abandona programul său nuclear, Consiliul de securitate al ONU a cerut de curând deferirea Coreei de Nord la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga pentru politica sa de crime împotriva umanităţii.