Serviciile secrete spaniole ştiau de spionaj şi au colaborat cu SUA pentru strângerea de informaţii (revista presei)

Presă străină la un stand de ziare.
Presă străină la un stand de ziare. (Ronaldo Schemidt / AFP / GettyImages)

Scandalul presupusului spionaj masiv al SUA în Spania continuă să stârnească interesul presei centrale şi miercuri, chiar în ziua în care premierul spaniol, Mariano Rajoy, vine în parlament ca să dea explicaţii cu privire la măsurile luate în acest sens de către guvernul pe care îl conduce. Noi dezvăluiri apar de la cele mai importante cotidiene spaniole: SUA acuză că informaţiile care ar fi fost adunate de NSA aparţin, de fapt, serviciilor naţionale de informaţii ale Franţei şi Spaniei, iar un document secret ar arăta că serviciile spaniole de informaţii ar fi uşurat spionajul masiv în Spania.

SUA atribuie Spaniei şi Franţei spionajul masiv: NSA susţine că Madridul şi Parisul au adunat informaţii în afara frontierelor ţărilor şi după aceea le-au împărtăşit aliaţilor din cadrul NATO, anunţă cotidianul El Pais. Generalul Keith Alexander, directorul NSA, a declarat în comisia de specialitate din Congres că 'nici jurnaliştii, nici persoanele care au furat aceste informaţii habar nu au cu ce au de-a face' şi că 'rapoartele potrivit cărora NSA a interceptat miliarde de apeluri telefonice sunt complet false'. Pe de altă parte, cotidianul El Pais consemnează şi poziţia conducerii serviciilor spaniole de informaţii - Centrul Naţional de Informaţii (CNI) - potrivit căreia acestea au acţionat întotdeauna în cadru legal.

CNI a uşurat spionajul masiv al SUA în Spania, dezvăluie cotidianul El Mundo. Acesta publică miercuri în exclusivitate un document din 2004, în care este clasificată cooperarea dintre ţări la patru niveluri. În rândul acestora, Spania face parte din grupul al doilea, căruia îi revine 'cooperare concentrată', arată cotidianul spaniol. Protocolul denumit 'Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners' indică, potrivit cotidianului El Mundo, cum invazia serviciilor secrete americane în vieţile spaniolilor a fost mai degrabă rezultatul cooperării cu Spania, decât un abuz de putere. Serviciile spaniole de informaţii nu numai că ar fi ştiut de activităţile NSA, ci îi şi uşurau acesteia treaba, potrivit documentelor filtrate de fostul analist Edward Snowden, mai arată cotidianul spaniol citat.

Pe de altă parte, presa spaniolă de miercuri urmăreşte şi alte subiecte de actualitate internă: ABC continuă să scrie despre presupusele indicaţii date de sindicaliştii de la UGT pentru acoperirea luării de mită, iar cotidienele catalane La Vanguardia şi El Periodico actualizează situaţia politică din Catalonia.

UGT a proiectat un manual cu care să-şi ascundă hoţiile, anunţă cotidianul ABC, odată cu publicarea, pe prima pagină a ediţiei tipărite de miercuri, a unui presupus document doveditor în sprijinul acestei dezvăluiri. În plus, un lider sindical chiar ar fi mărturisit că nu ştie ce să facă cu atâţia bani, mai notează sursa menţionată.

Cotidianul La Vanguardia relatează că guvernul regional catalan le-ar fi cerut principalelor partide spaniole, PP şi PSOE, un plan alternativ pentru situaţia din Catalonia, singura condiţie fiind ca orice ofertă venită de la guvernul central să fie aprobată în cadrul unui referendum. Cotidianul La Razon scrie pe aceeaşi temă: Rajoy este dispus să-l primească din nou pe Artur Mas, pentru a întări stabilitatea ţării, în vreme ce guvernul regional catalan caută o ieşire şi îi cere executivului central o nouă ofertă, şi fără termene de respectat.

Din nou, observă cotidianul El Periodico de Catalunya, socialiştii catalani se confruntă cu cei de la centru, tot pe marginea dreptului de a decide: socialiştii din legislativul central sprijină o moţiune împotriva exercitării acestui drept, iar filiala catalană se abţine. Textul moţiunii cuprinde rezoluţii legate de faptul că numai poporul spaniol în ansamblul său poate exercita suveranitatea, precizează cotidianul citat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe