Serviciile de securitate ucrainene au confiscat materiale radioactive provenind de la Cernăuţi

Transnistria
Transnistria (evz.md)

Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a reţinut, în regiunea Cernăuţi, nouă persoane ce transportau 1,5 kilograme de material radioactiv, care ar putea conţine uraniu 235, provenind din Transnistria, a informat luni Ministerul de Interne al Ucrainei, citat de Mediafax.

Ministerul de Interne al Ucrainei a mai anunţat că materialul radioactiv, confiscat pe 30 aprilie, era ascuns într-un container artizanal şi era transportat din regiunea transnistreană cu ajutorul unui automobil cu numere de înmatriculare străine.

SBU presupune că "gruparea infracţională", reţinută la Cernăuţi, plănuia să realizeze o "bombă murdară", pentru a o folosi în timpul unor manifestaţii din sud-estul Ucrainei, pentru a destabiliza situaţia social-politică din ţară, relatează agenţia Interfax.

Serviciul de securitate de la Tiraspol (KGB) a dezminţit informaţiile SBU, afirmând că în Transnistria nu există substanţe radioactive şi acuzând serviciile de securitate ucrainene că "dezinformează intenţionat opinia publică".

"KGB-ul îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu provocările din partea autorităţilor de la Kiev şi le recomandă acestora să se abţină de la insinuări care dezinformează intenţionat opinia publică", a declarat Serviciul de securitate transnistrean, care neagă, de asemenea, că ar pregăti un atac militar împotriva Ucrainei şi că cetăţeni din regiunea transnistreană ar participa la activităţi care destabilizează situaţia din acest stat.

Potrivit comunicatului KGB, persoanele reţinute sunt cetăţeni ai Ucrainei şi ai Rusiei.