Sergiu Tofilat: Furturile bancare în Moldova continuă. În joc, acţiuni de la Moldindconbank şi MAIB

BNM şi CNA observă online toate tranzacţiile, astfel că împrumuturile care au dus ulterior la fraudarea sistemului financiar-bancar din Republica Moldova puteau fi oprite imediat, lucru care din păcate nu s-a întâmplat, a punctat expertul.
(Captură Foto)

Sergiu Tofilat, expert economic şi preşedintele think-tankului WatchDog.md, a menţionat că deşi în prezent controversatul om de afaceri Veaceslav Platon este condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani în proporţii deosebit de mari în dosarul fraudelor de la Banca de Economii a R. Moldova, în anul 2011 era partener de afaceri cu Plahotniuc şi Şor, tranzacţionau şi aveau multe operaţiuni în comun.

Mai mult decât atât, expertul a menţionat că, în decembrie 2011, Plahotiuc i-ar fi vândut lui Platon acţiuni de la Victoria Bank, Victoria Asigurări şi Hotelul Naţional, tranzacţie pentru care Platon s-ar fi împrumutat de la Victoria Bank şi de la Moldindconbank.

„Victoria Bank acordă 40 milioane dolari la patru firme controlate de aceeaşi persoană, Platon. Nicio bancă din Moldova nu poate acorda o sumă atât de mare unei singure persoane, sau unui grup de companii gestionate de aceeaşi persoană. Aici este vorba de încălcarea regulamentului Băncii Naţionale (BNM) privind creditele mari”, a explicat Sergiu Tofilat în cadrul emisiunii „60 de minute” de la Jurnal TV.

Totodată, Tofilat, arătându-se nemulţumit de faptul că Dorin Drăguţanu, guvernatorul BNM în acea perioadă, nu a văzut nicio problemă în aceste împrumuturi, a precizat că aceşti bani au ajuns ulterior în câteva companii off-shore implicate în „Laundromatul rusesc”, după care s-au întors înapoi în Victoria Bank care dă acordul ca aceşti bani să fie transferaţi mai departe către compania OTIV Prime ce aparţine liderului PD, Vlad Plahotniuc.

În primul rând, BNM trebuia să sancţioneze conducerea Victoria Bank pentu încălcarea regulamentului de acordare a creditelor mari, consideră preşedintele WatchDog.md. În context, expertul economic a ţinut să sublinieze şi faptul că în cazul contractului Platon-Victoria Bank-Plahotniuc ar fi vorba şi de spălare de bani „pentru că se schimbă destinaţia banilor şi banca conştient merge la o sumedenie de încălcări”. Sergiu Tofilat mai menţionează că aceste împrumuturi ar fi putut fi oprite imediat întrucât atât Banca Naţională, cât şi Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) văd online toate tranzacţiile.

„Potrivit legii BNM, ea are dreptul să blocheze orice tranzacţie, Drăguţanu nu a făcut nimic, este clar că a primit indicaţii să protejeze toată această schemă. La CNA există legea privind prevenirea şi combaterea spălării banilor care, la fel, permite blocarea tranzacţiei pe cinci zile şi transmiterea tuturor actelor către organele de anchetă”, a adăugat Sergiu Tofilat.

Potrivit mai multor experţi economici din ţară, furturile bancare în Republica Moldova ar continua şi în prezent. Astfel, preşedintele WatchDog.md vine să precizeze că ulterior arestului lui Platon, averea acestuia a fost confiscată ca să fie vândută şi returnată o parte din miliard, aici fiind vorba de două pachete foarte importante de acţiuni, unul de peste 60 % la Moldindconbank şi altul de vreo 40 % la Moldova-Agroindbank (MAIB), ceea ce ar însuma, potrivit specialiştilor, circa 100 milioane euro.

Tofilat a mai precizat că BNM a demonstrat că firmele off-shore prin care Platon deţinea pachetele de acţiuni de la Moldindconbank şi MAIB acţionau concertat, fiind conduse de aceeaşi persoană, iar acum are loc un proces de arbitraj între acele companii off-shore şi statul Republica Moldova, şi dacă eventual ele câştigă, s-ar putea ca Moldova să plătească despăgubiri. Expertul economic consideră că odată ce sunt cu probleme, aceste acţiuni s-ar putea să nu fie cumpărate de nicio bancă serioasă, mai ales că există riscul ca banii investiţi de o bancă să se piardă.

„Statul – Vlad Plahotniuc – prin instituţiile controlate, pune mâna pe aceste acţiuni şi le poate vinde cui doreşte. Dacă ne întoarcem cu o lună în urmă, pachetul de acţiuni deţinut de Plahotniuc la Victoria Bank a fost vândut la un „cumpărător de bună-credinţă” - Banca Transilvania şi BERD. Cu alte cuvinte, Plahotniuc a obţinut bani curaţi şi deţine acte că aceşti bani au provenienţă legală cu care poate cumpăra orice fel de active doreşte, inclusiv şi aceste două pachete de acţiuni de la Moldinconbank şi MAIB”, a conchis Sergiu Tofilat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe