Sergiu Mocanu: Alţii spală bani şi cu 40-60 la sută. Plahotniuc face un off-shore de 3 la sută în Moldova

Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare Antimafie
Sergiu Mocanu, liderul Mişcării Populare Antimafie (captură foto)

Adoptarea de către majoritatea parlamentară de la Chişinău la 26 iulie, fără ezitare, în două lecturi, controversatului pachet de reforme şi măsuri fiscale care presupun, printre altele, micşorări de impozite şi legalizarea contra unei mici taxe a bunurilor şi capitalurilor nedeclarate este considerată de liderul Mişcării Populare Antimafie, Sergiu Mocanu, un act de sfidare a întregii lumi.

„Viaţa politică din Republica Moldova la ora actuală este într-o zonă a absurdului şi lucrurile din ce în ce mai greu sunt detectabile”, a declarat Sergiu Mocanu în cadrul emisiunii „În direct cu Sergiu Mocanu”.

Întrebandu-se „de ce un maniac ca Plahotniuc acţionează atât de hotărât şi îşi permite să sfideze o lume întreagă prin acţiunile lui?”, Mocanu a specificat că se referă anume la două lucruri extrem de trăsnite care s-au petrecut în ultima perioadă în Republica Moldova -invalidarea mandatului lui Andrei Năstase şi amnistia fiscală.

„Cum îşi permite un om chiar în halul ăsta să ducă lucrurile într-o nebunie? Această lege a amnistiei fiscale depăşeşte orice imaginaţie a cinismului în modul în care el a hotărât să ieftinească spălarea banilor până la 3 la sută”, a adăugat politicianul.

Acesta a subliniat că în timp ce altă lume trebuie să cheltuie sume enorme ca să-şi spele banii pe undeva prin off-shore-uri, Plahotniuc face un off-shore de 3 la sută în Moldova, aici fiind şi sfidarea, căci putea să pună un impozit măcar de 10-15 la sută.

„Oricine care are bani negri, bani murdari pe care nu-i poate declara, vine şi îi depune într-o bancă moldovenească plătind 3 la sută din suma depusă conform acestei legi care sperăm că va fi anulată printr-o anumită acţiune până să producă efecte. Alţii spală bani şi cu 40-60 la sută ca să-şi poată legifera măcar o parte din bani. Problema este că doar el la ora actuală a ieftinit această spălare de bani până la 3 la sută”, a conchis Sergiu Mocanu.