Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte moldovean Petru Lucinschi, reţinut de DNA pentru trafic de infuenţă şi şantaj

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

UPDATE: Un ofiţer DIICOT a fost reţinut în dosarul lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova. Ofiţerul a fost prins în flagrant, în timp ce lua 5.000 de euro mită.

Potrivit unui comunicat de presă DNA, ofiţerul DIICOT se numeşte Constantin Comăneanu şi a fost reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

În ceea ce-l priveşte pe Sergiu Luncinschi, acesta a fost reţinut pentru şantaj şi trafic de influenţă.

Potrivit procurorilor DNA, în perioada decembrie 2014 - martie 2015, Sergiu Lucinschi, beneficiind de complicitatea altor persoane, a exercitat asupra unui om de afaceri, acţiuni de constrângere, pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, în vederea retragerii unei plângeri penale formulate la D.I.I.C.O.T pentru mai multe infracţiuni (printre care şi gestiune frauduloasă).

De asemenea, Luncinschi i-a promis omului de afaceri că va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează.

În acelaşi context, Constantin Comăneanu, ofiţer de poliţie care desfăşura activităţi specifice în acelaşi dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, iniţial neprecizată, afirmând că poate influenţa modul de soluţionare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de Sergiu Lucinschi şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior.

Având în vedere că informaţiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinşi iniţial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.
Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro inculpatului Comăneanu Constantin, împrejurarea în care s-a procedat la constatarea infracţiunii flagrante, scriu procurorii DNA.

De asemenea, în aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, Sergiu Lucinschi a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, Sergiu Lucinschi i-a mai promis omului de afaceri că va determina organele judiciare să îndeplinească acte contrare îndatoririlor de serviciu, respectiv efectuarea de demersuri pentru ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri şi pentru soluţionarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins şi a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanţă asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumutPrin acest document, omul de afaceri recunoştea că ar datora personal inculpatului Lucinschi Sergiu suma de 2.000.000 euro, angajându-se să îi restituie pana la data de 24 decembrie 2015, adaugă DNA.

***

Afaceristul Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut de procurorii DNA, după ce a fost audiat aproape două ore şi i-a fost percheziţionată locuinţa, relatează B1 TV.

Sergiu Lucinschi, suspectat de săvârşirea unor infracţiuni de corupţie şi asimilate celor de corupţie, comise în perioada 2014 - martie 2015, va fi dus în arest şi prezentat, marţi, la instanţă pentru a se lua o măsură preventivă faţă de el în acest caz.

Anterior reţinerii, în cursul serii de luni, procurorii DNA au efectuat percheziţii la domiciliul lui Sergiu Lucinschi din Voluntari, Ilfov, acuzat de trafic de influenţă şi şantaj. Potrivit B1 TV, Sergiu Lucinschi este acuzat că ar fi pretins suma de 4 milioane de euro în perioada decembrie 2014 - martie 2015.

Petru Lucinschi a fost preşedinte al Republicii Moldova între anii 1997-2001. Anterior alegerii sale ca preşedinte, Petru Lucinschi a fost deputat în Sovietul Suprem al RSSM (1967-1980), deputat în Sovietul Suprem al RSS Tadjikistan (1986-1990), deputat în Sovietul Suprem al URSS (1986-1991) şi, din 1990 până în 1996, deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

Potrivit Adevărul.ro, Petru Lucinschi are doi fii, Sergiu şi Chiril, ambii oameni de afaceri, cu ramificaţii peste Prut. Chiril Lucinschi, deputat PLDM în Parlamentul de la Chişinău, a adunat o avere impresionantă cu ajutorul relaţiilor sale cu mediul politic al tatălui său şi şi-a creat propriul trust media, care include televiziunile TV7, MuzTV, MediaSatelit şi THT – Bravo.

Sergiu Lucinschi are afaceri în domeniul construcţiilor, stabilindu-şi domiciliul în România. Acesta a obţinut cetăţenia română în 2008, prin repatriere.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.