Sergiu Litvinenco: Regimul a „ticluit” deciziile Biroului Migraţie şi Azil. Trecem peste faptul că sunt antedatate

Expulzarea din Republica Moldova a şapte profesori turci scoate la iveală tot mai multe ilegalităţi, iar autorităţile au început să se încâlcească în propriile minciuni. La 10 septembrie, Poşta Moldovei a expediat deciziile Biroului Migraţie şi Azil emise cu data de 5 septembrie. Cine nu spune adevărul?
Protest la Parlament după expulzarea prfesorilor turci
Protest la Parlament după expulzarea prfesorilor turci (Epoch Times România)

Sugerând să se treacă peste faptul că documentele emise de Biroului Migraţie şi Azil (BMA) privind declararea celor şapte profesori de la Liceul Orizont ca fiind indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova, membrul Biroului Permanent Naţional (BPN) al Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a punctat că regimul a ”ticluit” deciziile Biroului Migraţie şi Azil.

„Într-un final, regimul a „ticluit” deciziile Biroului Migraţie şi Azil de declarare ca indezirabili a celor 7 cetăţeni turci. Trecem peste faptul că sunt antedatate. Trecem peste faptul că, anterior, directorul Biroului a spus că habar nu are de această ”operaţiune” şi că Biroul Migraţie şi Azil nu a participat la ea.

Trecem peste aceea că la Poşta Moldovei este indicat expres că expedierea acestor decizii s-a făcut pe 10 septembrie (adică ulterior ”extrădării”). Uităm că Andrian Candu a spus că totul a avut loc ca urmare a unor dosare penale şi că totul s-a făcut sub supravegherea procurorilor. Mai trecem peste multe alte inadvertenţe”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de socializare.

Totuşi, Litvinenco a decis să scoată în evidenţă „câteva problemuţe” legate de „expulzare”:

- conform pct.54 din Regulamentul cu privire la procedurile de returnare, expulzare şi readmisie a străinilor de pe teritoriul Republicii Moldova, aprobat prin HG nr.492/2011, Biroul Migraţie şi Azil ESTE RESPONSABIL DE EXECUTAREA MĂSURII DE EXPULZARE. Este astfel nevoie de o nouă „dezminţire” precum că Biroul Migraţie şi Azil în realitate a participat şi chiar a condus această „operaţiune”.

- conform Legii privind regimul juridic al străinilor, Codului penal şi Codului contravenţional, EXPULZAREA SE DISPUNE DE INSTANŢA DE JUDECATĂ urmare a condamnării penale sau contravenţionale a străinului. Deci sunt necesare şi câteva decizii judecătoreşti (vreo 28 în total).

„Sigur, aceste problemuţe pot fi depăşite exact aşa cum s-a „rezolvat” şi „declararea persoanelor ca indezirabile” - consiliera ministrului de Interne să declare că „au fost interpretări eronate” şi că, în realitate, nimeni nu a spus vreodată că a fost „expulzare”. Aşadar, luăm popcornul şi aşteptăm noi noutăţi de pe „front”...”, se mai arată în postarea membrului PAS.